Monday, March 30, 2009

Majlis Bersama Jabatan 2009

Salam Sejahtera,
Walaupun di blok blogspot dan sewaktu dengannya, agak menarik juga bila melihat hits utk blog ini terus meningkat. Insyaallah kita akan beralih ke rangkaian yang lain pula, cuma perlu beri waktu maklumlah bulan-bulan sekarang ini banyak aktiviti, dan kami terikat dengan kerja-kerja hakiki.
Insyaallah 9 April MBJ bil 1, bagi tahun 2009 akan diadakan. Harapan Kesatuan semoga tiada penundaan kali ini. Bagi ahli-ahli yang ada isu untuk dibawa, diharap dapat emailkan kepada email rasmi Jawatankuasa iaitu tm-unioncommittees@tourism.gov.my . Perlu diberi perhatian, setiap isu yang diutarakan mestilah mempunyai fakta-fakta. Agak sukar membicarakan sesuatu perkara yang maklumatnya tidak lengkap.
Kesatuan masih menunggu minit MBj yang tak kunjung tiba, maklumlah kalau ikut tatacara menulis minit, had waktu minit perlu dikeluarkan adalah seminggu dari tarikh mesyuarat. Ni dah masuk 4 bulan minit tak keluar lagi. Draf minit diberi untuk semakan pertengah bulan 3. Beberapa ahli yang masuk mesyuarat pening kepala nak edit minit berkenaan. tengoklah nanti hasilnya macam mana.

Wasalam.

Saturday, March 21, 2009

Ketua Pengarah - Perbicaraan Ditunda lagi


Perbicaraan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Dato' Mirza, ditunda lagi ke tarikh 19 Mei 2009. Minggu ini perbagai cerita keluar di akhbar berkaitan perbicaraan berkenaan. Bagi rakan-rakan yang menghadiri perbicaraan berkenaan, lebih tahu isi perbicaraan, kerana tidak semua cerita di mahkamah keluar di akhbar. Namun apa pun Kesatuan berharap dan berdoa semoga semuanya akan selesai segera dan Dato' Mirza kembali bertugas.

Dato' Mirza merupakan pegawai Tourism Malaysia pertama yang dilantik menjadi Ketua Pengarah, selari dengan perjuangan Kesatuan yang mahukan orang dalam menerajui Jabatan. Sebelum ini jawatan berkenaan dipegang oleh PTD. Pemilihan beliau dahulu sangat tepat kerana beliau mempunyai kreadibiliti dan personaliti tersendiri yang meyakinkan.

Hampir semua pegawai/kakitangan Tourism Malaysia sukar untuk mempercayai kes ini, apa lagi bagi mereka-mereka yang sezaman dengan Dato' Mirza. Sebagai seorang yang pernah diamanahkan budget bernilai jutaan ringgit, apalah sangat dengan kos gigi sebanyak rm13,000 itu. Satu tuduhan yang sukar untuk diterima. Apa pun Kesatuan percaya, sekiranya Dato' Mirza kembali, beliau akan menjadi seorang yang lebih kuat sprititual dan mental, lebih efisyen dan lebih berdedikasi. Pengalaman ini akan menjadikan beliau lebih tabah dan bersemangat.

Semoga Allah memberikan kekuatan kepada beliau dan kes ini dibicara dengan seadilnya.

Friday, March 13, 2009

Blog, Jomla dan TM Edisi

Salam semua, sudah lama blog ini tidak aktif maklumlah kumpulan penulis hanya boleh akses blog di luar pejabat. Tidak berkesempatan untuk update apa-apa. Tapi bila melihat hits agak menghairankan, walaupun tiada cerita baru blog TM Union tetap ada pengunjung.
Sekatan pada blog menarik nafas ramai orang-orang tertentu, entah kenapa tapi bila sebut saja blog, ramai orang akan menganggapnya sensitif. Blog di TM akan terus dirujuk kepada blog Union, walhal TM sendiri ada blog khusus untuk aktiviti pelancongan yang mana moderatornya adalah kumpulan penulis-penulis TM.

Sebagai gantinya TM Union diberi ruang dalam Jomla, iaitu intranet TM dan juga dalam Edisi TM. Maka selepas ini semua cerita-cerita yang akan dipaparkan adalah cerita-cerita manis mulut.

Union bukanlah satu kumpulan yang hanya akan buat bising tanpa sebab atau kumpulan pendesak tapi kita mencari penyelesaian atas isu-isu yang tidak selesai. Sejak dari MBJ tempoh hari, belum nampak secara agresif apa yang dibincangkan tempoh hari selesai. Cuma 3 pegawai gred N diberi surat untuk tawaran ke luar negeri dan borang soal selidik perumahan di Putrajaya di edarkan kepada semua staf. Lain-lain isu masih samar-samar. Minit MBJ pun belum dikeluarkan lagi.

Teringat MBJ tahun lepas, bila isu Pempena diutarakan, pihak pengurusan tidak berapa senang dan menganggap Union dan Kumpulan A tiada hak membincangkan soal berkenaan. Tapi terbukti bila 4 pegawai atasan Pempena diarah menginggalkan office dalam tempoh 24 jam beberapa hari lepas untuk siasatan lanjut dalam kes pecah amanah.

Union wujud bagi memberi ruang-ruang perbincangan yang akan membawa kebaikan untuk semua pekerja. Kita sebenarnya tidak akan nampak apa kekurangan diri kita, yang disekeliling kitalah yang akan nampak kekurangannya dan membuat teguran serta cadangan supaya sesuatu kekurangan itu dapat dibaiki supaya lebih sempurna.

Wallahualam.