Friday, July 31, 2009

Ucapan YDP Kesatuan Sempena Kepulangan Y.Bhg Dato Ketua Pengarah

Assalamualaikum, Y.Bhg. Dato’.

Saya bagi pihak AJK Kesatuan dan ahli-ahli mengucapkan TAHNIAH di atas kepulangan semula Y.Bhg. Dato’ ke Tourism Malaysia selaku Ketua Pengarah.

Untuk makluman, kami semua tertunggu-tunggu akan kehadiran semula Y.Bhg. Dato’ ke Tourism Malaysia dan kami memang percaya sejak dari awal bahawa Y.Bhg. Dato’ tidak bersalah dan kebenaran akhirnya berpihak ke pihak Y.Bhg. Dato’.

Semoga kepulangan semula Y.Bhg. Dato’ ke Tourism Malaysia dapat mengeratkan lagi kerjasama antara Pengurusan Tertinggi dan Kesatuan demi kesejahteraan pegawai/kakitangan serta ahli-ahli khasnya dan industri pelancongan amnya.

Terima kasih.


“1 MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN”(JAMALUDIN JANTAN)
Yang Dipertua
Kesatuan Pekerja-Pekerja
Tourism Malaysia

Thursday, July 30, 2009

Perhimpunan Bulanan Julai 2009

Sedikit berita berkaitan perhimpunan bulanan kepada ahli Kesatuan yang tidak dapat hadir.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Perhimpunan bulanan Kementerian Pelancongan Malaysia telah diadakan pada 29 Julai 2009, jam 4.30pm, bertempat di MATIC. Hadir bersama dalam perhimpunan berkenaan adalah Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Y.Bhg Dato' Mirza Mohammed Taiyab, yang menerima tepukan gemuruh dari staf-staf Tourism Malaysia dan Kementerian.

Sedikit sedutan yang dapat dicatat semasa perhimpunan berkenaan:-

1. Y.Bhg Dato' KSU dan Y.Berhormat Datuk Seri Dr. Ng Nyen Nyen mengucapkan tahniah atas kembalinya Dato' Mirza untuk bertugas.
2. Y.Berhormat Menteri mengucapkan terima kasih kepada semua staf di atas kerjasama sebagai 1 pasukan yang telah diberikan.
3. Beliau juga menyentuh berkaitan laporan akhbar berkenaan Shanghai Expo yang telah disalah tafsirkan oleh pemberita dan pihak pembangkang. Beliau mengingatkan supaya semua staf menjaga maklumat-maklumat penting agar tidak disalahgunakan oleh pihak luar demi menjaga nama baik Kementerian.
4. Cabaran kepada sektor pelancongan dimana H1N1 telah menyebabkan jumlah pelancong menurun. YB Datuk Seri telah meminta supaya akhbar dan Kementerian Kesihatan tidak terlalu menonjolkan isu berkenaan bagi mengelakkan salah faham daripada pelancong luar yang akan menggambarkan Malaysia sebagai tempat yang tidak selamat.
5. Kementerian juga akan memfokuskan kepada homestay bagi menaiktaraf penduduk-penduduk luar bandar. Ini kerana di masa ini dari 430 buah rumah homestay, hanya 10% yang ada penginap. Kementerian akan mempromosikan dan menggalakan homestay melalui program Cuti-Cuti Malaysia dan Malaysia Truly Asia.
6. Beliau menyentuh berkaitan tarian 1 Malaysia yang akan diperkenalkan nanti dan meminta semua staf supaya mempelajarinya. Tarian ini adalah gabungan tarian poco-poco, Cina, India, Sabah, Sarawak, Org Asli dan Zapin. Tarian ini juga dipersembahkan untuk tontonan hadirin semasa perhimpunan.
7. Akhirnya, beliau mengingatkan semua staf supaya sentiasa ceria dan bersemangat dalam menjalankan tugas. Happy Ministry But Hard Working.


Kesatuan - terima kasih Y.B Datuk Seri kerana sentiasa memberi semangat dan motivasi kepada semua staf semasa perhimpunan bulanan.

Wednesday, July 29, 2009

Selamat Kembali Dato' Mirza

Dato' Mirza, Ketua Pengarah Tourism Malaysia dijadualkan akan memulakan tugas hari ini, 29 Julai 2009. Kesatuan mengucapkan Selamat Kembali Bertugas, semoga kerjasama antara Kesatuan dan Pihak Pengurusan akan berjalan dengan lebih baik.

Friday, July 24, 2009

Dato' Mirza bebas dari tuduhan rasuah

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini melepas dan membebaskan bekas Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Mirza Mohammad Taiyab daripada tuduhan rasuah tanpa dipanggil membela diri. Hakim Datuk Zainal Abidin Kamaruddin berkata, pihak pendakwaraya telah gagal membuktikan kes terhadap Mirza.

Oleh itu, katanya, Mirza dilepas dan dibebaskan dari tuduhan tersebut.Mirza, 52, dituduh menerima suapan RM13,860, daripada Zulhisyam Ayob, 48, pengarah syarikat Perunding Pakar Media, di mana syarikat itu telah membiayai rawatan pergigian Mirza di Clinical Practise Prosthodontic.

Dia didakwa melakukan kesalahan berkenaan di klinik itu di No.15, Tingkat Bawah, Jalan 2/71 Off Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr Ismail, antara 17 Januari dan 26 Julai 2005.Pada masa itu, Mirza adalah timbalan ketua pengarah 1 di Kementerian Pelancongan, manakala abangnya, Mirza Mohd Tariq merupakan rakan pengurusan di syarikat Perunding Pakar Media. Jika didapati bersalah, Mirza berdepan dengan hukuman dua tahun penjara, didenda atau kedua-duanya sekali.Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Mirza berkata keputusan mahkamah itu membersihkan dirinya daripada sebarang tuduhan. Katanya, beliau telah digantung tugas dan berdepan dengan penghinaan akibat tuduhan tersebut. Mirza telah digantung tugas sejak 13 Ogos tahun lalu dan beliau akan memutuskan langkah seterusnya apabila lembaga disiplin kementerian berkenaan bersidang.

Tuesday, July 7, 2009

PEKERJA KTM - MEMO KEPADA PM

Jimadie Shah Othman Jun 23, 09 9:53am
Bantahan pekerja KTM Berhad terhadap pelantikan Sarbini Tijan sebagai pemangku pengarah urusan syarikat tersebut kini dipanjangkan untuk perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Kesatuan Pekerja-pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM) hari ini dilaporkan mengancam untuk mengadakan piket dua hari - 29 Jun dan 1 Julai - sebagai membantah pelantikan Sarbini.
Melalui memorandum yang diserahkan kepada Najib petang ini, kesatuan itu meminta kerajaan menggugurkan Sarbini daripada memangku jawatan itu.
"Kesatuan ini tidak terkilan, bahkan menyokong mana-mana pengurus besar diarah memangku/menampung jawatan pengarah urusan selama sebulan mulai 1 Julai 2009, kecuali Sarbini Tijan kerana beliau kini sedang berdepan dengan berbagai karenah," memorandum itu dipetik.
Memorandum sembilan mukasurat itu ditandatangani presiden RUM, Abdul Aziz Md Hassan. Salinan turut diserahkan kepada Menteri Kewangan 2, Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah dan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Kiat.
RUM turut menuntut perdana menteri menggugurkan dua ahli lembaga pengarah syarikat itu – Dr Mohmad Isa Hussian dan Datuk Othman Abd Razak – kerana kedua-dua mereka didakwa "bermasalah".
Diringi beberapa pemimpin kesatuan itu, Abdul Razak menyerahkan memondum bantahan itu dihantar ke pejabat Najib di Putrajaya pada jam 3 petang tadi dan diterima oleh seorang pembantu perdana menteri.
Pertemuan gagal
Sebelum itu, Abdul Razak berkata, Dr Mohmad Isa memanggil mesyuarat khas antara kesatuan dan pengurusan pada jam 2 petang tadi.
Bagaimanapun, RUM menyifatkan pertemuan itu sebagai gagal kerana kesatuan tidak mengiktiraf Dr Mohmad Isa sebagai ahli lembaga pengarah KTM Berhad.
"Kita hadir cuma untuk memenuhi jemputan sahaja," kata Abdul Razak ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.
Abdul Razak Md Hassan dilaporkan membantah pelantikan Sarbini - kini pengurus besar operasi - kerana terlibat dalam kes pertikaian perusahaan yang telah dirujuk kepada Jabatan Perhubungan Perusahaan.
Abdul Razak berkata bantahan itu bukanlah untuk membelakangi kuasa anggota lembaga pengarah tetapi pemilihan pengarah urusan mestilah dibuat di kalangan pengurus besar KTMB.
Piket tersebut, katanya, akan diadakan seperti dirancang iaitu pada ham 5.30 petang di di perkarangan ibu pejabat KTM di ibunegara sehingga permintaan mereka dipenuhi.
Menurutnya, kira-kira 500 daripada 3,800 anggota kesatuan itu dijangka menyertai piket tersebut.
(sumber malaysia kini)