Wednesday, November 30, 2011

Permohonan Bantuan RM500 Mulai 10 Dis

KUALA LUMPUR – Pendaftaran permohonan bagi mendapatkan bantuan secara `one-off’ sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah boleh dibuat mulai 10 Disember ini.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, kerajaan memutuskan pendaftaran permohonan bantuan tunai RM500 tersebut bermula daripada tarikh tersebut untuk tempoh satu bulan.

“.Borang-borang pendaftaran boleh didapati secara percuma mulai tarikh tersebut di Jabatan Pembangunan Persekutuan, pejabat cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) serta agensi-agensi kerajaan.

“Borang yang lengkap di isi berserta salinan Kad Pengenalan hendaklah diserah untuk proses pendaftaran di Jabatan Pembangunan Persekutuan atau Negeri, sekolah-sekolah terpilih serta pejabat-pejabat cawangan LHDN,” katanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Ahmad Husni berkata, pembayaran bantuan RM500 akan dibuat kepada ketua isi rumah yang layak mulai pertengahan Januari 2012 dan bantuan itu dijangka memberi manfaat kepada 5.2 juta isi rumah atau 79.5 peratus daripada keseluruhan isi rumah di negara ini.

“Pemberian ini melibatkan anggaran peruntukan sebanyak RM2.6 bilion,” katanya lagi.

Pada pembentangan Bajet 2012 baru-baru ini kerajaan mengumumkan untuk memberi bantuan tunai secara `one-off’ sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah.

Bantuan itu sebagai tanda keprihatinan kerajaan dalam usaha untuk membantu meringankan kenaikan kos sara hidup rakyat.

Tuesday, November 29, 2011

90 peratus khidmat kerajaan dalam talian menjelang 2015

PUTRAJAYA 29 Nov. — Perkhidmatan kerajaan bagi E-Kaunter dan perkhidmatan dalam talian disasar pada tahap 90 peratus menjelang 2015, kata Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu), Datuk Mohamad Zabidi Zainal.

Manakala di bawah program paperless government, beliau berkata, ditetapkan 70 peratus urusan surat-menyurat, memo dan minit mesyuarat dibuat secara online dan 90 peratus bagi urusan panggilan mesyuarat.

"Selain meningkatkan kecekapan urusan berkenaan, usaha itu juga akan menyumbang kepada pencapaian objektif strategik inisiatif teknologi hijau dalam urusan Teknologi Komunikasi dan Maklumat (ICT),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Ketua Pegawai-Pegawai Maklumat di sini hari ini.

Kerajaan juga katanya, sedang merangka kaedah baru dalam pengurusan ICT yang dikenali sebagai Pengkomputeran Awan.

Mohamad Zabidi berkata, setakat ini ia telah diaplikasi di 36 agensi kerajaan dan akan diperluaskan di 100 lagi agensi pada masa hadapan.

Selain itu, beliau berkata Mampu juga sentiasa mengambil langkah-langkah untuk memastikan ciri keselamatan semua sistem dan laman web di bawah kendaliannya sukar digodam pihak tidak bertanggungjawab. 

— Bernama/maa.

Monday, November 28, 2011

CUEPACS HARAP PERKHIDMATAN KAKITANGAN KONTRAK DILANJUTKAN

KANGAR, 22 Nov (Bernama) -- Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berharap hampir 20,000 penjawat awam berstatus kontrak yang bakal tamat tempoh perkhidmatan mereka akhir tahun ini diberi peluang meneruskan perkhidmatan mereka.

Presiden CUEPACS Datuk Omar Osman berkata kebanyakan mereka yang berkhidmat dengan badan berkanun negeri dan Persekutuan serta Pihak Berkuasa Tempatan itu akan menghadapi kesukaran jika perkhidmatan mereka tidak dilanjutkan.

"Kami simpati dengan kakitangan yang berstatus kontrak terutama di saat menghampiri 31 Dis ini," katanya kepada pemberita selepas menjadi tetamu stesen radio PerlisFm di sini Selasa.

Beliau berkata kebanyakan kakitangan terbabit masih berupaya menyumbang tenaga dan perkhidmatan mereka dan sewajarnya tenaga kerja mereka terus digunakan.

Omar berkata 1.3 juta penjawat awam bakal mengalami perkara baru dalam perkhidmatan mereka termasuk Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (Prospek) dan lanjutan umur persaraan.

-- BERNAMA

Jawatan JUSA, Turus akan diubah

KUALA LUMPUR 27 Nov. - Skim jawatan utama atau premier perkhidmatan awam, peringkat JUSA dan Turus akan diubah suai bagi membolehkan kepakaran luar termasuk dari sektor swasta diambil masuk.

Dengan cadangan itu bermakna, mana-mana pekerja sektor swasta yang berminat mengisi Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) dari JUSA C dan sehingga ke peringkat tonggak, Turus boleh berbuat demikian.

Utusan Malaysia difahamkan, jawatan yang terbabit boleh menjangkaui sehingga ke kedudukan Ketua Setiausaha Negara (KSN) dan Ketua Setiausaha (KSU) sesebuah kementerian.

KSU yang berada dalam kategori JUSA tertinggi dan Turus adalah sama seperti Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) sebuah syarikat korporat.

Bagaimanapun tidak diketahui sama ada pengisian jawatan-jawatan tertinggi itu akan mengambil kira kouta berdasarkan kaum.

Satu taklimat kepada pegawai-pegawai peringkat utama dan ke atas telah dilakukan oleh pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) minggu lalu.

Difahamkan ia adalah sebahagian daripada program transformasi dalam perkhidmatan awam. Di bawah program itu Skim Saraan Malaysia (SSM) akan diganti dengan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SSBPA).

Menurut satu sumber, di bawah sistem baru itu, kemasukan kakitangan untuk kategori itu akan dilakukan secara lateral.

Buat sementara, difahamkan lima buah kementerian telah dikenal pasti untuk dilaksanakan kaedah itu.

Dalam pada itu, Utusan juga difahamkan di bawah program itu, kesemua KSU akan dikehendaki meletak jawatan dan memohon semula secara kontrak. Prestasi mereka akan dinilai dalam tempoh kontrak tersebut.

Dalam proses ini, menurut sumber itu, pihak dalam dan luar daripada perkhidmatan awam juga boleh memohon untuk mengisi jawatan tersebut.

-Utusan Online/maa.

Saturday, November 26, 2011

Those who lose govt money will be made to cough it up, says PSD

SEREMBAN: Officers who cause the Government to lose money due to their negligence will be made to repay a portion of the lost revenue and they may even be sacked. If there are cases of embezzlement, ministry and department heads have to take the responsibility to report the matter to police so an investigation can be carried out.

These are among the measures introduced by the Public Service Department to ensure that civil servants are held accountable for the losses highlighted by the Auditor-General in the 2010 Report. The department issued a set of comprehensive guidelines last Tuesday to all ministries and state authorities to refer to before taking action against any guilty party.

PSD director-general Tan Sri Abu Bakar Abdullah said this was decided during a meeting with all secretaries-general and the PSD on Nov 2. “I hope all ministries will treat this seriously. We need to do this to protect the image of the civil service and to ensure that efforts to enhance the public delivery system are not affected,” he said. “If there are cases of missing government funds or properties, then an immediate internal probe should be conducted and a final report submitted (to the PSD) within four months,” he said, adding that copies of the report should also be forwarded to the Treasury and the state financial officer.

Abu Bakar said that if the Treasury or the state financial officers felt that the errant officer needed to be slapped with a surcharge or be disciplined, it should then make a recommendation to the respective service commission. Most civil servants come under the Public Service Commission. However, there are other similar bodies such as the Police Commission and Education Services Commission.

Abu Bakar added that all ministries should provide answers for queries raised by the latest Auditor General's report as well as state if disciplinary or legal action would be instituted against the wrongdoers. However, arrears or revenue which cannot be collected due to reasons beyond the public servant's control can be written off provided it is approved by the Finance Minister or the respective Mentri Besar/Chief Minister.

Abu Bakar also said a secretary-general or a department head must notify in writing to the Treasury or the state financial officer when and why a particular revenue could not be collected. Copies should also be sent to the Auditor-General and the Accountant General.

Abu Bakar said the Treasury or the state financial officer was also authorised to appoint officers from other sections in a ministry or department to carry out investigations into financial irregularities or embezzlement. Ministries or state departments, he said, should obtain in writing whatever information they required from contractors, companies, consultants or individuals in the course of their investigations on alleged wrongdoings.

-thestar online/maa.

Saturday, November 19, 2011

LHDN edar borang bantuan khas secara percuma mulai 1 Disember

IPOH: Borang program bantuan khas kerajaan RM500 kepada rakyat berpendapatan isi rumah kurang RM3,000 sebulan yang diumumkan semasa pembentangan Bajet 2012 akan mula diedarkan melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kepada umum secara percuma pada 1 Disember ini. 

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata kerajaan menggunakan mekanisme itu bagi memastikan setiap isi rumah yang berpendapatan kurang dari RM3,000 sebulan berhak menerima bantuan berkenaan.
"Dijangka 3.4 juta individu akan mendaftar membabitkan nilai bantuan keseluruhan berjumlah RM2.6 bilion... Untuk itu seramai 2,000 sukarelawan LHDN akan digerakkan ke seluruh negara bagi memudahkan proses pendaftaran," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan peruntukan RM1.5 juta bagi pembinaan masjid dan penyampaian hadiah Tadika Firdaus, Rancangan Perumahan Tersusun Batu 4 di sini hari ini.
Beliau berkata, kementerian berkenaan juga menyediakan bilik gerakan sepanjang proses pendaftaran dan pengagihan wang berkenaan yang dijangka bermula Januari depan. Katanya, pendaftaran akan dibuat melalui LHDN, pejabat daerah atau agensi kerajaan terbabit serta kerajaan akan mengumumkan penerima yang layak melalui media massa. 

Ahmad Husni berkata, proses pendaftaran adalah sangat penting dan LHDN juga akan buka bilik gerakan dan semua sukarelawan akan membantu sepanjang proses pendaftaran termasuk di kawasan pedalaman. 

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak terpedaya dan sentiasa berhati-hati dengan tindakan pihak tertentu yang mengambil kesempatan mengedar borang permohonan palsu. "Kita tidak mahu ada golongan tertentu yang cuba mengelirukan bakal penerima insentif ini dengan mengedarkan borang palsu bagi mengaut keuntungan," katanya. 

Beliau berkata, proses pendaftaran haruslah melalui saluran yang betul dan tidak melalui orang tengah. "Kita akan menghantar pasukan sukarelawan ini ke kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak untuk proses pendaftaran," katanya. 
- BERNAMA/maa. 

Tuesday, November 15, 2011

Kempen Budi Bahasa Dan Nilai-Nilai Murni

Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni Fasa II 2006

VISI

Budi Bahasa Intisari Jatidiri Bangsa Malaysia

MISI

Melahirkan Masyarakat Malaysia Yang Berbudi Bahasa

OBJEKTIF

Menanam, Menghayati dan Mengamalkan Nilai-nilai Murni

TEMA

Bagi tahun 2006, nilai murni yang dipilih sebagai tema ialah Kesopanan. Ia selaras dengan prinsip kelima Rukun Negara iaitu 'Kesopanan dan Kesusilaan' dan diterjemahkan ke dalam aktiviti-aktiviti kekeluargaan, pembelajaran, kemasyarakatan dan perkhidmatan.

Aktiviti-aktiviti Selari Dengan Tema

  1. Mengenang Jasa Ibu Dan Bapa (Kekeluargaan). Mengadakan aktiviti seperti makan sekeluarga, menghormati ibu dan bapa, meraikan Hari Ibu dan Hari Bapa, pertandingan sajak, pertandingan bergambar dan minggu keluarga.
  2. Pelajar Berbudi Bahasa (Pembelajaran). Mengadakan pertandingan pidato, bahasa, pantun, drama, sketsa, choral speaking,boria, dikir barat, kuiz, nasyid, Kembara Budi Bahasa, melukis, animasi, Anugerah Asrama Terbilang dan Kem Jatidiri.
  3. Berbudi Bahasa (Kemasyarakatan). Mengadakan aktiviti seperti Minggu Budi Bahasa, Kenali Jiran Anda dan Kempen Pemanduan Bersopan.
  4. Senyum dan Terima Kasih (Perkhidmatan). Mengadakan kempen 'Kenali Saya' bagi anggota penguatkuasaan dan perkhidmatan kaunter supaya mengamalkan budaya senyum, memperkenalkan diri dan mengucapkan terima kasih.
  5. Cintai Alam Sekitar, Flora dan Founa. Mengadakan aktiviti seperti gotong-royong 'Sungaiku Bersih Alamku Permai','Tandas Bersih','Kampung Indah Masyarakat Ceria','Anugerah Bandar Berbudi Bahasa','Anugerah Gerai/Pasaraya Terbaik' dan 'Anugerah Untuk Perusahaan Kecil'

Kempen ini perlu diadakan kerana kedapatan di kalangan masyarakat masa kini nilai-nilai dan amalan hidup yang kasar, yang langgar bahasa, yang tidak mengendahkan tatasusila dan beradab. Cara memberi khidmat, cara melayani pelanggan atau orang ramai oleh kakitangan kaunter hadapan di jabatan-jabatan kerajaan seterusnya menimbulkan tidak puas hati di kalangan orang ramai.

Ada yang menjawab telefon dengan kasar dan acuh tak acuh (atau langsung tidak terjawab), surat-menyurat rakyat yang lambat dijawab, merosotnya amalan gotong-royong dan kecenderungan menolong orang lain dalam kesusahan, menghilangnya amalan hormat-menghormati identiti manusia dan pihak-pihak tertentu yang dahulunya dihormati, keterlaluan mengejar kemajuan kebendaan sehingga kita lupa akan betapa pentingnya tatasusila berhemah diamalkan semula secara menyeluruh. Tuntutan Rukunegara tentang ketatasusilaan yang baik harus diisi semula. Bangsa Malaysia yang dicita-cita harus terus berbekal amalan-amalan murni.

-KPKK/maa.

Kadar gaji minimum dikemuka kepada kerajaan hujung tahun

KUALA LUMPUR: Kerajaan menjangka akan menerima cadangan dan syor kadar gaji minimum daripada Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN)selewat-lewatnya akhir tahun ini, demikian Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan, berkata MPGN yang ditubuhkan 15 September lalu dan diberi peranan mengkaji secara menyeluruh kadar serta liputan gaji minimum, akan membuat pengumuman mengenai perkara berkenaan.
Beliau memberitahu dewan, majlis itu yang berperanan bagi pihak kerajaan membuat keputusan dan bertindak dalam menjamin kebajikan pekerja di negara ini, sedang mengkaji kadar dan liputan gaji minimum mengikut sektor, jenis pekerjaan, kawasan dan wilayah.
Selain itu ia juga mengkaji faktor sosial, perbelanjaan, kadar inflasi serta perbandingan struktur gaji dengan negara-negara luar, katanya ketika menjawab soalan Lim Guan Eng (DAP-Bagan) yang ingin tahu perkembangan terkini perbincangan dalam MPGN.

Sambil menegaskan majlis itu sebuah entiti bebas dianggotai 25 orang terdiri daripada penggerak utama kesatuan pekerja, wakil majikan, kerajaan serta badan-badan bukan kerajaan (NGO), Maznah berkata kali terakhir badan itu bermesyuarat ialah Khamis lalu.

MPGN dipengerusikan bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Steve Shim Lip Kiong dibantu sebuah jawatankuasa teknikal perundingan telah mengadakan mesyuarat sebanyak tujuh kali, bekerjasama dengan Bank Dunia dan mengadakan sesi perundingan dengan orang awam. - BERNAMA

Thursday, November 10, 2011

Bantuan persekolahan RM100 dibayar berkuat kuasa hari ini

KUALA LANGAT 10 Nov. – Lebih lima juta pelajar sekolah rendah dan menengah di seluruh negara akan menerima bantuan persekolahan sebanyak RM100 yang disalurkan kepada pihak sekolah berkuat kuasa hari ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bayaran tersebut akan dibayar kepada pelajar tahun 1 hingga tingkatan empat bagi sesi 2011.

Beliau berkata, bagi pelajar tahun 1 dan tingkatan 1 sesi 2012 akan dibayar pada Januari ini.

''Wang bantuan itu akan dimasukkan ke akaun BSN sekolah. Kalau sekolah tiada akaun BSN, mereka perlu buka akaun sementara,'' kata beliau pada majlis bersama pensyarah dan pelajar matrikulasi di kolej matrikulasi selangor di Jugra di sini. 

– Utusan/maa.

JPA persoal motif DAP

PUTRAJAYA 8 Nov. - Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mempersoalkan tujuan sebenar DAP mahu mengurangkan bilangan penjawat awam tanpa memikirkan implikasi besar yang akan berlaku kepada negara pada masa hadapan.

Ketua Pengarahnya, Tan Sri Abu Bakar Abdullah berkata, jumlah penjawat awam yang sedang berkhidmat sekarang adalah ideal dengan nisbah penduduk negara ini.

Katanya, jika cadangan tersebut dilaksanakan, ia akan memberi kesan kepada kerajaan dalam proses penyampaian perkhidmatan terutamanya dalam bidang kritikal.

"Bila bilangan penduduk negara makin bertambah maka perkhidmatan awam juga seharusnya wajib ada dan mencukupi. Sebagai contoh doktor, tidak mungkin kita hendak kurangkan bilangan mereka.

"Jadi bila mereka kata nak kurangkan penjawat awam yang mana satu hendak dikurangkan? Tentera? Polis? Guru? Doktor atau yang mana satu?" soalnya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua baru-baru ini untuk mengurangkan kakitangan awam sekiranya dipilih sebagai pemerintah negara.

Kenyataan tersebut mendapat reaksi daripada pelbagai pihak yang menyifatkan ia mengukuhkan dakwaan bahawa parti itu tidak selesa dengan penguasaan orang Melayu dalam sesuatu bidang.

Menurut Abu Bakar, DAP juga tidak perlu risau mengenai pertindihan bidang tugas sesebuah jabatan atau pun agensi kerajaan kerana pihaknya sentiasa memantau dan membaiki keadaan tersebut.

"Sekarang kita sedang lakukan kajian di mana terdapat pertindihan tugas dan fungsi tugas akan diselaraskan namun, ia tetap mengambil masa untuk dilaksanakan sepenuhnya.

"Misalnya kita tidak tambah bilangan polis untuk kerja-kerja pengurusan sebaliknya pelantikan diambil daripada penjawat awam," katanya.

-Utusan Online/maa.

Wednesday, November 9, 2011

MAKLUM BALAS BERKAITAN ISU-ISU DALAM LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2010

PUTRAJAYA, 7 November 2011 – Kementerian Pelancongan dan Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (LPPM) sentiasa memandang serius tentang Laporan Ketua Audit Negara dan mengambil langkah memantapkan tadbir urus kewangan dan perolehannya. Semua pembayaran yang telah dibuat adalah berdasarkan kepada kerja yang telah dilaksanakan dengan sempurna dan disertakan dengan bil-bil dan dokumen-dokumen sokongan yang berkaitan, serta berdasarkan kepada peraturan pembayaran yang telah ditetapkan olen Kementerian Kewangan. 


Secara asasnya, semua aktiviti yang dilaksanakan oleh Kementerian Pelancongan dan LPPM adalah bertujuan meningkatkan pembangunan industri pelancongan negara. Di samping itu, aktiviti-aktiviti ini adalah  bagi meningkatkan kedatangan pelancong-pelancong antarabangsa ke Malaysia secara berterusan yang seterusnya dapat membantu merangsang ekonomi negara melalui sektor ini. 

 

Berikut adalah penjelasan lanjut ke atas isu-isu yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010 dan juga pihak media cetak dan elektronik: 

 

AKTIVITI PENGIKLANAN 2009 DAN 2010 

 

Aktiviti pengiklanan merupakan medium yang terpenting dalam mempromosikan industri pelancongan negara. Terdapat dua kaedah perolehan pengiklanan yang dibuat oleh LPPM iaitu melalui agensi-agensi pengiklanan yang dilantik melalui tender terbuka atau secara 

tempahan terus (atau direct booking). Pembelian secara direct booking telah menjimatkan kos komisyen agensi (15% dari kos pembelian media) berjumlah RM19.93 juta pada tahun 2009 dan RM9.20 juta pada tahun 2010, berbanding menggunakan khidmat agensi pengiklanan yang dilantik melalui tender terbuka. 

 

Langkah ini juga telah dapat membantu LPPM membuat rancangan perbelanjaan bagi tahun 2009 dan 2010 dengan pengurusan kewangan yang lebih baik dan telah mengurangkan 

semua defisit yang tertunggak. Keberkesanan strategi ini dapat dilihat dengan kejayaan Malaysia untuk menarik 23.6 juta pelancong  dengan pendapatan  sebanyak RM53.4 bilion pada 2009 dan 24.6 juta pelancong dengan pendapatan RM56.5 bilion pada 2010. 


Untuk rekod, kaedah pembelian secara tempahan terus (direct booking) ini telah dilaksanakan oleh LPPM sejak tahun 1998 mengikut Pekeliling Pengurusan LPPM Bil. 10 Tahun 1998. Pembelian ini hanya dibuat dengan pihak pemilik media seperti CNN, Discovery Channel, National Geographic, BBC World, Star Channel, Al Jazeera dan lain-lain. Tempahan terus (direct booking) juga turut dilaksanakan ke atas pembelian ruang dalam media cetak, billboard dan juga media online di mana kadar harga yang ditawarkan oleh pemilik media melalui kaedah ini adalah lebih rendah berbanding dengan perolehan melalui agensi pengiklanan. 


Namun begitu, berdasarkan pemerhatian Ketua Audit Negara bagi tahun 2010, LPPM telah mendapatkan kelulusan daripada Kementerian Kewangan pada 16 Februari 2011 bagi 

meperkukuhkan tatacara kewangan supaya pembelian media secara direct booking  dibenarkan dengan merujuk kepada Lembaga Perolehan B untuk kelulusan. Buat masa  sekarang, LPPM telah melaksanakan tatacara ini di mana semua direct booking perlu  mendapatkan kelulusan terdahulu daripada Lembaga Perolehan B. 

 

 

PENGIKLANAN PAPARAN LUARAN (BILLBOARD

 

Bagi pemerhatian Audit berhubung lokasi billboard yang tumbang, tanpa lampu dan berada di lokasi yang tidak strategik, penjelasan adalah seperti berikut: 

 

Pemilihan Lokasi Billboard di Medan, Indonesia 

 

Pemilihan adalah berdasarkan kepada keputusan pihak pengurusan atasan LPPM setelah menjalankan due diligence termasuk lawatan tapak. Hasilnya, semua pihak termasuk 

Pengarah (Luar Negeri) telah bersetuju bahawa ianya adalah tapak yang sesuai dengan 

mengambil kira aliran trafik (traffic flow) yang melalui kawasan ini. Pemilihan lokasi ini juga memang strategik memandangkan negara Singapura, melalui Singapore Tourism Board, juga turut memilih lokasi papan billboard di kawasan yang sama. 

 

Billboard Yang Tumbang 

 

Billboard yang tumbang di KM 50.4 Lebuh Raya Utara Selatan berkemungkinan disebabkan oleh hujan lebat dan/atau angin kuat yang berlaku pada malam sebelum lawatan tapak oleh pihak Audit. Pemantauan berkala oleh LPPM dan pihak agensi pengiklanan yang dilantik pada tarikh-tarikh terdahulu mendapati ianya berada dalam keadaan baik. Daripada 67 

billboard yang dipasang di seluruh negara, hanya satu sahaja yang tumbang iaitu 1.49% 

daripada jumlah keseluruhan. 


Seperti mana yang telah dipersetujui dalam kontrak yang ditandatangani dengan pemilik media, billboard ini telah dibina semula dengan kos ditanggung oleh mereka. Manakala bayaran sewaan media (media rental) tidak dibuat oleh LPPM bagi tempoh kerosakan tersebut. Untuk rekod, LPPM telah menetapkan bahawa pihak agensi pengiklanan perlu membuat laporan pemantauan pada setiap bulan bagi membolehkan bayaran pengiklanan billboard dibuat kepada mereka. 

 

Billboard Tanpa Pencahayaan 

 

Berdasarkan pemantauan berkala yang dijalankan oleh agensi pengiklanan yang dilantik oleh LPPM, billboard di Batu 3 Shah Alam, Selangor mempunyai kemudahan pencahayaan. Namun begitu, semasa pemeriksaan Audit dijalankan, generator elektrik bagi billboard berkenaan dipercayai telah dicuri. Seperti mana yang telah dipersetujui dalam kontrak, pihak kontraktor telah menggantikan generator elektrik tersebut dan LPPM juga tidak membuat sebarang pembayaran ke atas kos elektrik bagi tempoh berkenaan. 


Manakala bagi billboard di Mid Valley pula, ianya adalah bagi tujuan tarikan serta mendapatkan perhatian pengguna jalan raya pada sebelah siang sahaja. Tapak ini juga tidak mempunyai kemudahan elektrik bagi tujuan pencahayaan. Manakala kontrak dengan pemilik media juga adalah tanpa kos pencahayaan. 

 

 

RAK RISALAH 

 

Kementerian Pelancongan telah mengambil tindakan ke atas segala teguran pihak Ketua Audit Negara mengenai isu rak risalah Tahun Melawat Malaysia 2007. Pihak Kementerian juga telah menubuhkan Jawatankuasa Siasatan pada 5 Oktober 2011 bagi menyiasat perkara ini. Siasatan sedang dilaksanakan dan laporan penuh siasatan akan dikemukakan kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan pada 18 November 2011. Untuk rekod, rak risalah ini ditempah bagi tujuan meningkatkan lagi promosi Tahun Melawat Malaysia 2007. Pembayaran telah mendapat kelulusan Kementerian Kewangan iaitu RM1.7 juta untuk 873 unit rak yang diterima sahaja. 

 

 

CENDERAHATI 

 

Sepertimana yang telah digariskan dalam Pekeliling Perbendaharaan (SPP 12/2007), sebarang pembelian cenderahati bernilai sehingga RM 50,000 adalah dibenarkan secara pembelian terus daripada pembekal. Walaupun cenderhati yang dibekalkan telah memenuhi spesifikasi dan kualiti yang ditetapkan, laporan kajian pasaran tidak disediakan. Oleh demikian, surat peringatan daripada Ketua Setiausaha Pelancongan bertarikh 6 Julai 2011 agar perkara tersebut tidak diulangi pada masa hadapan dan sentiasa mengikut tatacara perolehan semasa yang berkuatkuasa. 

  

Dato’ Dr. Ong Hong Peng 

Ketua Setiausaha 

Kementerian Pelancongan Malaysia.

-Tourism Malaysia media centre/maa.

Tuesday, November 8, 2011

Kesatuan sekerja bantah DAP

KUALA LUMPUR 7 Nov. – Beberapa kesatuan sekerja hari ini bangkit menentang hasrat DAP yang mahu mengurangkan bilangan penjawat awam. Sambil menyifatkan, ia satu tindakan berunsur politik dan mempunyai agenda tersirat, kesatuan-kesatuan juga menyifatkan cadangan itu sebagai tidak rasional serta tidak berasas.

Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Hashim Adnan berkata, hasrat tersebut adalah tidak rasional kerana tidak mempunyai alasan yang munasabah.
“Kami di bidang perguruan khususnya menolak 100 peratus hasrat tersebut yang dilihat bukan satu langkah bijak. “Lebih-lebih lagi peningkatan pelajar sebanyak 500,000 orang setiap tahun manakala banyak guru yang akan bersara menyebabkan keperluan guru meningkat,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Beliau mengulas mengenai hasrat DAP untuk mengurangkan kakitangan awam sekiranya dipilih sebagai pemerintah negara dan mengukuhkan dakwaan bahawa parti itu tidak selesa dengan penguasaan orang Melayu dalam sesuatu bidang.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Pegawai Pengangkutan Jalan Semenanjung Malaysia (KPPJSM), Hamzah Masri tidak bersetuju dengan hasrat tersebut yang dilihat boleh menyebabkan kualiti perkhidmatan terjejas. “Contohnya, dalam bidang penguatkuasaan seperti kami, sekiranya tenaga kerja dikurangkan, sudah tentu akan menyukarkan untuk mengawal jumlah kenderaan yang berjuta-juta. “Tidak mungkin, suatu masa nanti kita mahu menswastakan perkhidmatan awam yang menyebabkan lebih mementingkan keuntungan berbanding untuk berkhidmat kepada rakyat,” ujarnya.

Dalam pada itu, Presiden Kesatuan Kakitangan Am Universiti Kebangsaan Malaysia (Kesukma), Abdul Rahman Mohd. Nordin berkata, pengurangan itu lebih membawa keburukan daripada kebaikan yang mana meningkatkan lagi pengangguran dan kebergantungan khidmat luar sehingga menyebabkan kos lebih tinggi. “Hasrat DAP dilihat mempunyai agenda tersirat umpama ada udang di sebalik batu. Dalam perkhidmatan kami, bilangan pelajar semakin lama makin meningkat dan memerlukan penambahan kakitangan mengikut keadaan,” jelasnya.

Bagi Pengerusi Kesatuan Pegawai Kastam Semenanjung Malaysia (KPKSM) Cawangan Kuala Lumpur, Ja‘apar Mansor berkata, tidak semestinya pengurangan bilangan penjawat awam akan dapat mengurangkan bajet kerajaan malah boleh menyebabkan kesan yang sebaliknya.
Pengerusi Persatuan Pekerja Wanita, Silam Hassan berkata, pengurangan berkenaan adalah agenda DAP untuk mengurangkan hasil ekonomi orang Melayu dan ini membuktikan mereka kurang senang dengan pencapaian bumiputera kini. “Jika penjawat awam rata-rata bangsa Melayu dikurangkan, mereka juga sukar untuk mendapatkan pekerjaan kerana tidak diberi peluang untuk menjawat jawatan di syarikat milik bukan Melayu,” katanya.

Menurut Presiden Kesatuan Pekerja Pekerja KTMB, Abdul Razak Md. Hassan berkata, hasrat tersebut perlu dibantah keras kerana kewujudan pelbagai sektor awam di negara ini adalah inisiatif kerajaan dalam membantu rakyat di negara ini agar mempunyai punca pendapatan.
“Adakah dengan berniat mengurangkan jumlah penjawat awam maka ruang kerja akan disediakan oleh mereka yang terlibat. Ini sesuatu yang perlu dipandang serius dan ditentang kerana akan meningkatkan jumlah pengangguran,” katanya.

Presiden Kesatuan Sekerja Kakitangan Makmal, Kementerian Pendidikan Malaysia (KSKM), Hamran Ahmad menyatakan kenyataan yang dibuat Setiausaha Penerangan DAP, Tony Pua itu lebih berat kepada unsur-unsur politik daripada menjaga kepentingan penjawat awam yang lebih 80 peratus terdiri daripada orang Melayu. “Mengurangkan jumlah kakitangan bermakna ada penjawat yang akan kehilangan kerja. Ini akan membantutkan perkembangan ekonomi negara dan akan memberi impak yang tidak sihat kepada negara,” katanya.

Kesatuan Pekerja Sistem Penerbangan Malaysia turut membantah cadangan DAP dengan menyifatkan ia sebagai tidak berasas. Presidennya, Alias Aziz berkata, kerajaan yang baik ialah kerajaan yang dapat menyediakan banyak peluang pekerjaan kepada rakyatnya bagi menjamin kelangsungan pertumbuhan ekonomi negara.
-Utusan/maa.

Friday, November 4, 2011

Pembayaran RM888,000 dibuat kepada LCL Interior, bukan Awana Dubai

KUALA LUMPUR: Seorang saksi memberitahu Mahkamah Sesyen di sini bahawa pembayaran wang sebanyak RM888,000 bagi pelaksanaan projek restoran Malaysia di Dubai dibuat kepada LCL Interior, dan bukan Awana Dubai. 


Bekas Ketua Pengawal Kewangan Pembangunan Pelancongan Malaysia Berhad (PEMPENA), Lim Khing Tai, berkata ini kerana Awana Dubai, yang bertanggungjawab melaksanakan projek itu pada 2007, belum mempunyai akaun bank.
Lim, 40, yang kini perunding bebas, turut menafikan beliau melakukan kesalahan besar kerana membuat pembayaran kepada LCL Interior.
Saksi ketujuh pendakwaan itu berkata bekas Ketua Pegawai Operasi PEMPENA Mohammad Rosly Md Selamat memberitahunya secara lisan supaya menyediakan pembayaran berkenaan. 

"Saya kemudian mengarahkan staf saya menyediakan pembayaran secara kiriman wang kepada syarikat LCL Interior yang dimiliki oleh Datuk Low Chin Meng," katanya pada perbicaraan kes pecah amanah membabitkan Mohammad Rosly dan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Mirza Mohammad Taiyab. 

Pada 16 Ogos tahun lalu, Mirza, 54, dan Mohammad Rosly, 57, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan pecah amanah meluluskan pembayaran wang berjumlah RM888,000 ke akaun LCL Interior Dubai pada 27 Feb 2007, bagi projek pembinaan Restoran Malaysia Dubai tanpa mematuhi syarat yang ditetapkan. 

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat PEMPENA di Tingkat 3, Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra pada 27 Feb 2007. 
Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34, yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 20 tahun, dan denda, dan juga boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan. 

Selain itu, Lim mengakui beliau tidak memaklumkan pembayaran yang dibuat kepada LCL Interior kepada Ahli Lembaga Pengarah PEMPENA pada mesyuarat bertarikh 22 Disember 2007. 

"Saya dipanggil untuk menghadiri mesyuarat itu hanya sebagai jemputan dan saya tidak boleh bercakap di dalam mesyuarat, ataupun senyum," katanya ketika disoal peguam G.Rajumaren yang mewakili Mohammad Rosly. 

Bagaimanapun, Rajumaren mempersoalkan jawapan Lim dan membacakan kepada mahkamah beberapa minit mesyuarat yang mencatat pandangan saksi itu. 

Hakim Che Mohamad Zulkifly Jusoh kemudian meminta penjelasan Lim mengenai perkara itu. 

Lim berkata beliau hanya akan bersuara apabila pandangannya diperlukan, atau ketika disoal ahli lembaga pengarah PEMPENA. 

Rajumaren turut mencabar kredibiliti saksi itu dengan mengungkit kejadian lampau yang menyaksikan Lim menukar minit mesyuarat bertarikh 19 Disember 2006 untuk menyebelahi Low dalam satu projek tempatan, iaitu Wisma Yeap Chor Eee & Khoo Kongsi, namun Lim menafikan beliau membuat pindaan berkenaan. 

Perbicaraan disambung 14 November ini. 
- BERNAMA/maa. 

Thursday, November 3, 2011

Harga barang: Protes secara senyap CUEPACS diperluas

MELAKA 3 Nov. – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) komited memperluaskan tindakan protes secara senyap isu kenaikan harga barang di Sabah dan Sarawak. Presidennya Datuk Omar Osman berkata, penglibatan kongres juga akan menganjurkan penerangan khas berhubung isu tersebut menerusi sokongan badan bukan kerajaan (NGO).

"Justeru, saya minta semua penjawat awam di seluruh negara melakukan protes senyap ini secara berterusan dan kita mensasarkan untuk tempoh tiga bulan bermula bulan ini hingga Januari tahun depan sebagai permulaan. "Tak perlulah kita berarak di jalan raya untuk menunjukkan protes, cukup dengan hanya melakukan secara senyap memboikot peniaga yang menaikkan harga barang,” katanya selepas menghadiri Mesyuarat Khas CUEPACS Peringkat Kebangsaan di Seri Negeri di sini, hari ini. Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.

Sebelum ini katanya usaha kongres itu turut mendapat sokongan daripada Majlis Belia Malaysia (MBM), Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM). Jelas beliau, kongres di peringkat negeri telah diarah untuk menjalankan tindakan yang sama supaya para peniaga lebih prihatin dan memberikan kerjasama agar tidak menaikkan harga barangan terutamanya ketika musim cuti persekolahan dan sambutan perayaan Krismas tidak lama lagi.

"Sekurang-kurangnya kita berharap dapat memperoleh jumlah 40 peratus iaitu kira-kira 520,000 penjawat awam mempunyai kesedaran untuk memboikot kenaikan harga barang.
“Jika hendak mencapai 100 peratus sememangnya mustahil, tetapi jika semua melakukan tindakan ini, implikasinya akan dapat dilihat,” kata Omar.
- Bernama/maa.

Wednesday, November 2, 2011

Borang daftar bantuan one-off Disember ini

KUALA LUMPUR 1 Nov. – Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan mengeluarkan borang pendaftaran bagi mendapatkan bantuan one-off berjumlah RM500 Disember ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr. Mohd. Shukor Mahfar berkata, pendaftaran yang dibuka kepada rakyat berpendapatan isi rumah bulanan di bawah RM3,000 itu boleh dilakukan di 36 cawangan LHDN di seluruh negara. “LHDN berfungsi sebagai agensi yang berdaftar untuk membantu Kementerian Kewangan mengenalpasti penerima bantuan yang layak.

“Kita menyediakan borang pendaftaran tersebut secara online dan bertulis bagi memudahkan proses pendaftaran yang tidak lebih daripada 14 hari waktu bekerja. “Pengagihan bantuan wang tunai itu dilakukan secara berperingkat-peringkat, tanpa penetapan masa dan akan dilakukan secepat mungkin bermula Januari depan melalui bank yang dilantik oleh Akauntan Negara,” katanya. Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan sambutan Hari Inovasi LHDN 2011 dan pelancaran laman media sosial LHDM di sini hari ini.

Bantuan one-off atau sekali sahaja kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan di bawah RM3,000 diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Bajet 2012 baru-baru ini. Mohd. Shukor berkata, buat masa ini, Kementerian Kewangan serta agensi kerajaan berkaitan sedang memuktamadkan mekanisme terbaik bagi pendaftaran dan pelaksanaan bantuan itu. “Kementerian Kewangan juga sedang memperkemaskan definisi isi rumah yang telah siap 98 peratus dan ia dijangka disempurnakan dalam masa dua minggu.
-Utusan Online/maa.