Wednesday, February 29, 2012

Civil servants’ gathering on March 19

PETALING JAYA: The gathering of civil servants where the Prime Minister is expected to announce the Government’s decision on the Public Service New Remuneration Scheme (SBPA) has been postponed to March 19.

Cuepacs president Datuk Omar Osman said the gathering, organised by the congress, has been pushed back to a later date as Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak could not make it on March 12, the initial date.

He added that Cuepacs would discuss with officers from Najib’s office today about the programme for the gathering.

Omar said yesterday that the Prime Minister might announce the Government’s response to their proposed review of SBPA, including reviewing the maximum salary scale and the grade structures as well as the salary increase of between 7% and 13% at the gathering.

“About 15,000 civil servants are expected to turn up for the event at Stadium Putra, Bukit Jalil,” he said.

On Feb 23, it was reported in a Malay daily that nine senior officers from Cuepacs met the Prime Minister to convey the feedback they received after travelling around the country.

Cuepacs had voiced its disapproval pertaining to the implementation of SPBA, originally due on Jan 1, leading to the setting up of a special task force to recommend changes to the scheme.

-TheStar/maa.

Sunday, February 26, 2012

Masalah tempat letak kereta penjawat awam ke Kabinet

PUTRAJAYA 26 Feb. — Masalah ketiadaan tempat letak kereta di kalangan penjawat awam gred 54 ke bawah di kompleks kerajaan di sini akan dibawa ke mesyuarat Kabinet akan datang.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, perkara itu juga akan dibincangkan bersama Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan.

Bercakap kepada pemberita selepas program tinjauan mesra dan majlis mesra rakyat di Presint 8 di sini hari ini, Nong Chik berkata, kebanyakan penjawat awam menggunakan kereta berbanding pengangkutan awam ke pejabat.

Keadaan itu sekali gus menyumbang kepada masalah kesesakan jalan raya dan kekurangan tempat letak kereta di kompleks-kompleks kerajaan, katanya.

Sehubungan itu, Nong Chik sekali lagi menyarankan penjawat awam menggunakan perkhidmatan bas yang disediakan Perbadanan Putrajaya untuk ke pejabat, sekali gus menyokong usaha kerajaan untuk membangunkan Putrajaya sebagai bandar hijau. 

-Bernama/maa.

Friday, February 24, 2012

Najib bakal buat pengumuman adil, saksama bagi SSM, SBPA

PUTRAJAYA 23 Feb. - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dijangka membuat pengumuman yang adil dan saksama berkaitan perkhidmatan awam, termasuk mengenai Skim Saraan Malaysia (SSM) dan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Perkara itu dinyatakan Presiden Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Omar Osman selepas mengadakan pertemuan hampir dua jam dengan Perdana Menteri di pejabatnya di sini hari ini.

Pertemuan itu turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

"Perkara itu akan diumumkan dalam waktu terdekat dan dijangka memberikan keadilan dan kebaikan untuk semua penjawat awam,” katanya kepada pemberita tanpa mengulas lanjut mengenai perkara yang bakal diumumkan itu.

-Bernama/maa.

Thursday, February 23, 2012

CUEPACS tuntut kenaikan gaji RM700 - RM2500

PUTRAJAYA 22 Feb. - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menuntut kerajaan memberi kenaikan gaji 1.3 juta penjawat awam dari gred 1 hingga gred 54 antara RM700 hingga RM2,500.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, kenaikan itu perlu dilaksanakan menerusi skim sedia ada iaitu Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum sebarang pembaharuan gaji dibuat melalui skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Tuntutan tersebut membabitkan kenaikan gaji untuk gred 1 hingga gred 16 sebanyak RM700; gred 17 hingga gred 26 (RM1,000); gred 27 hingga gred 40 (RM1,500); gred 21 hingga gred gred 48 (RM1,800) dan gred 52 hingga gred 54 (RM2,500).

Omar berkata, kakitangan awam yang sudah mencapai gaji maksimum atau sudah mati gaji pula perlu dibayar selama mana mereka tidak menikmati sebarang kenaikan dan perlu dinaikkan gred.

''Sebagai contoh bagi mereka yang sudah lima tahun tidak naik gaji, jika gaji mereka dinaikkan RM100, kerajaan perlu bayar tunggakan RM500 selain kenaikan gred," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat petugas khas bersama Jabatan Perkhidmatan Awam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini, hari ini.

Menurutnya lagi, CUEPACS turut menuntut agar kerajaan menaikkan gaji kakitangan awam yang sudah lulus peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) aras 4.

''Ramai yang lulus PTK aras 4 sebelum SBPA diperkenalkan tetapi apabila SSM ditukarkan ke SBPA ramai yang lulus itu tidak mendapat kenaikan gaji, apabila kami berbincang dalam pasukan khas ini dari segi perundangan kerajaan perlu bayar.

''Mereka mana tahu SBPA akan diperkenalkan, tidak adil untuk mereka yang sudah berkorban masa dan tenaga untuk lulus, tapi bila dah lulus tak nak bayar pula," katanya.

Sehubungan itu, CUEPACS meminta mereka yang lulus sehingga 31 Disember 2011 dibayar tunggakan gaji sebelum kajian semakan SBPA diumumkan dan mahu JPA mengeluarkan surat pekeliling mengenainya.

Omar berkata, beliau yakin kerajaan akan bersetuju dengan lima tuntutan yang telah dikemukakan iaitu mengkaji semula pindaan gaji gred 54 ke bawah; mengkaji gaji penjawat awam mencapai gaji maksimum; mengkaji kekananan dalam Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum bertukar kepada SBPA; mengkaji kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus dan menyemak penstrukturan semula semua gred penjawat awam.

''Kalau kerajaan merasakan ia melibatkan tuntutan yang tinggi, CUEPACS cadangkan mereka yang telah menikmati kenaikan tinggi dalam SBPA iaitu Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) dan Premier, gaji mereka dipotong untuk diberikan kepada mereka di gred 54 ke bawah.

''Kalau betullah kerajaan mahu rapatkan jurang maka tuntutan itu dirasakan wajar, apa yang kami lakukan ialah menuntut kesaksamaan dan terpulanglah kepada pasukan petugas khas ini untuk menilainya," katanya.

-Utusan/maa.

Monday, February 20, 2012

CUEPACS mahu tarikh kuat kuasa SBPA kekal pada 1 Jan

PUTRAJAYA 20 Feb. — Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mahu tarikh kuat kuasa Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dikekalkan pada 1 Jan lepas, dan tunggakan gaji dibayar kepada semua penjawat awam dari tarikh itu.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, permintaan itu adalah wajar memandangkan kerajaan sebelum ini menetapkan tarikh kuat kuasa SBPA bermula 1 Jan tetapi pelaksanaan sahaja ditangguhkan berikutan semakan semula beberapa perkara dalam skim baru itu.

"Jadi permintaan Cuepacs ialah supaya tarikh kuat kuasa SBPA pada 1 Jan itu dikekalkan. Itu yang kita mahu. "Ia juga adalah satu perbincangan sewaktu saya bertemu dengan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) tempoh hari. Jadi kekalkan tarikh kuat kuasa itu, tangguh pelaksanaan, semak semula dan sehingga dapat penyelesaian dalam tempoh tiga bulan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

-Bernama/maa.

Sunday, February 19, 2012

Beri perhatian petugas lama pelaksana Gred-17

KUALA TERENGGANU 19 Feb. - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berharap kerajaan dapat memberi perhatian kepada kumpulan pekerja lama dalam kumpulan pelaksana Gred-17 skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Timbalan Presiden Cuepacs, Azih Muda berkata, pihaknya menyarankan kumpulan itu dinaikkan ke satu gred yang lebih tinggi sebagai pengiktirafan kepada petugas-petugas berkenaan.

Beliau berkata, perkara ini perlu dikaji supaya kedudukan mereka yang berkhidmat lama dengan kerajaan diambil kira dan mengiktiraf apa-apa sijil kemahiran dan teknikal untuk tujuan kenaikan pangkat sehingga ke Gred-21.

"Sekarang ini kalau kita lihat, kerajaan hanya beri satu kenaikan saja kepada mereka yang berkhidmat (dengan kerajaan) hingga 30 tahun atau 35 tahun iaitu sama dengan orang baru yang dinaikkan pangkat ataupun baru saja berkhidmat empat atau lima tahun.

"Dalam SPBA sekarang, mereka yang ada sijil diberi kenaikan kepada Gred T8. Tetapi yang sudah lama berkhidmat pula tidak berpeluang kerana mereka tidak dapat pengiktirafan...sedangkan mereka juga mempunyai sijil yang sama," katanya di sini hari ini.

Sehubungan itu Azih berkata, Cuepacs juga mahu lapisan gred kumpulan pelaksana untuk kenaikan pangkat ditambah kerana ketika ini jumlahnya adalah terlalu sedikit dan berharap perkara ini dikaji semula sewajarnya.

-Bernama/maa.

Wednesday, February 15, 2012

Isu SBPA: CUEPACS lega

PUTRAJAYA: Lima tuntutan yang dikemukakan CUEPACS berhubung skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) menerima maklum balas positif daripada kerajaan, sekali gus memungkinkan kontroversi isu itu diselesaikan lebih awal daripada tempoh yang ditetapkan pada 16 April depan. Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, berkata Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, ketika pertemuan dengan pihaknya baru-baru ini memaklumkan kerajaan pada dasarnya bersetuju dengan lima tuntutan berkenaan.

Katanya, Mohd Sidek memaklumkan lima tuntutan berkenaan perlu diberi pertimbangan, terutama yang membabitkan isu kritikal.

Selain itu, Omar berkata, mesyuarat pasukan petugas khas semakan semula SBPA kali ketiga semalam menunjukkan maklum balas positif secara terbuka untuk menilai lima tuntutan berkenaan serta beberapa cadangan CUEPACS.

"Selepas tiga kali bermesyuarat dan dengan kemasukan tiga lagi anggota CUEPACS dalam pasukan itu, ada perkembangan positif ditunjukkan. Ada keterbukaan dalam mendengar maklum balas daripada kita.
"Berikutan itu, kita yakin perkara ini boleh diselesaikan lebih awal daripada tempoh yang diberikan. Lima tuntutan CUEPACS bukan satu perkara yang menyulitkan," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat pasukan petugas khas yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam, di sini semalam.

Sebelum ini, CUEPACS mengumumkan lima tuntutan, iaitu mengkaji semula prinsip pemindahan gaji penjawat gred 54 ke bawah, mengekalkan status kekananan penjawat awam dalam Skim Saraan Malaysia (SSM), mengkaji semula tangga gaji maksimum, menyenaraikan penjawat awam yang layak memperoleh kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus dan menyemak semula penstrukturan kenaikan gaji bagi semua gred.

Omar juga berkata, persetujuan kerajaan terhadap lima tuntutan CUEPACS itu akan memberikan keceriaan kepada kakitangan awam yang sebelum ini kurang puas hati dengan pelaksanaannya.

"Isu SBPA ini dapat diselesaikan secara perbincangan seperti yang diadakan hari ini kerana jika CUEPACS tidak dibawa dalam rundingan, ia akan terus menjadi isu di kalangan kakitangan awam," katanya.

Beliau juga memaklumkan satu bengkel Jawatankuasa Bertindak CUEPACS berhubung isu SBPA akan diadakan di ibu negara pada 17 dan 18 Februari ini bagi menyediakan kertas kerja komprehensif mengenai masalah skim baru itu.

"Bengkel ini akan dihadiri pelbagai pihak berkaitan, termasuk ahli akademik bagi membincangkan isu itu dan menyediakan satu kertas kerja komprehensif untuk penyelesaiannya," katanya.

Sementara itu, Ismail berkata, pasukan petugas khas masih meneruskan perbincangan dan semua maklum balas serta cadangan yang diterima akan diteliti.

Kerajaan sebelum ini memberikan tempoh tiga bulan yang berakhir 16 April ini kepada pasukan berkenaan untuk mengemukakan cadangan penambahbaikan SBPA selepas menerima arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya kedua-dua pihak berbincang bagi menyelesaikannya.

Saturday, February 11, 2012

MALAYSIA CHARTS 24.7 MILLION TOURISTS

Malaysia recorded overall growth in tourism last year as the positive effects of its luxury destination branding kicked in. 

  

Tourist arrivals rose to 24,714,324 compared to 24,577,196 in 2010 while receipts climbed to RM58.3 billion compared to RM56.5 billion the previous year. 

  

Minister of Tourism YB Dato’ Sri Dr. Ng Yen Yen said this was in line with the Malaysia Tourism Transformation Plan 2020 of achieving 36 million tourist arrivals and RM168 billion receipts by 2020.  

  

“The branding of Malaysia as a luxury destination and our efforts to attract high yield tourists to Malaysia have been well-received and this has made a difference," she said. 

  

Since 2010, the Ministry of Tourism had implemented various initiatives to draw high net-worth 

tourists to Malaysia with events like the 1Malaysia International Shoe Festival, 1Malaysia 

Contemporary Art Tourism Festival and the packaging of helicopter tours. 

  

Other events included private sector collaboration on the "A Journey through Time" luxury watch exhibition and the CIMB Asia Pacific Classic Malaysia golf tournament sanctioned by PGA Tour which positioned Malaysia as a luxury tourism destination. 

  

The top ten tourist generating markets from January to December 2011 were Singapore (13,372,647), Indonesia (2,134,381), Thailand (1,442,048), China (1,250,536), Brunei (1,239,404), India (693,056), Australia (558,411), United Kingdom (403,940), Japan (386,974) and Philippines (362,101). 


Markets showing double digit growth in arrivals were mainly from the medium and long-haul countries with Kazakhstan arrivals surging by 65.9% assisted by the thrice weekly direct Air Astana flights from Almaty to Kuala Lumpur.  

  

Other markets showing strong growth included New Zealand (23.0%) which benefited from the opening of a Tourism Malaysia office in Auckland last May. Russian tourist arrivals saw an increase of 21.3% on the back of strong promotional efforts there in addition to the weekly Trans Aero flights which began operations in December.  

  

Double digit growth arrivals were also recorded for the following markets: Iran (20.1%), South Africa (19.1%), France (15.1%), Myanmar (12.6%), Taiwan (10.7%), China (10.6%), and Brunei (10.2%).  

  

Although Indonesia contributed strongly to the tourist arrivals, it was among the markets that showed a decline in tourist arrivals, down by 14.8%. The abolishment of its fiscal fee allowed Indonesian travelers to travel abroad to other countries without making a stopover in Malaysia. The opening of Integrated Resort and Universal Studios in Singapore and the reinstatement of Garuda Air's route to Europe further contributed to the decline. 

  

Japan also showed a decline of 7% due to the tsunami which resulted in the cancellation of travel plans. Other markets that saw a decline in tourist arrivals last year were Philippines (-25.6%) and several markets in Europe such as Germany (-4.8%) and the United Kingdom (-6.1%). 

  

YB Dato’ Sri Dr. Ng said that despite being hampered by global economic, political, social and natural challenges, "our tourism partners pulled through and I have no doubt that we would have been able to perform even better under different circumstances.”  

  

“This year will continue to challenge us but we will proceed with efforts to promote Malaysia as one of the preferred holiday destinations in the region. 

  

“I would like to take this opportunity to thank all our partners in the Malaysian travel trade industry and overseas, as well as members of the media, for their support,” she said. 

  

To view more statistical information, visit http://www.tourism.gov.my/facts_figures/. For more media releases, media information and media features on Malaysia’s tourism industry, kindly visit the Media Centre of Tourism Malaysia’s website at ttp://www.tourismmalaysia.gov.my/ 

-Tourism Malaysia.

Friday, February 10, 2012

Kembalikan opsyen ketiga - CUEPACS

KUALA LUMPUR 9 Feb. - Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) meminta kerajaan mengembalikan opsyen ketiga iaitu pilihan bagi penjawat awam memasuki mana-mana jabatan lain yang berkaitan sekiranya jabatan mereka diswastakan.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, ini kerana dua opsyen yang kini ditawarkan kepada penjawat awam terlibat iaitu memasuki jabatan yang telah diswastakan itu ataupun bersara awal mengikut Akta Pencen 1980 (Akta 227) dilihat tidak adil kepada golongan tersebut.

"Opsyen ketiga yang tidak digunakan lagi sejak 2002 sebenarnya penting kerana sejak kebelakangan ini apabila berlakunya penswastaan, banyak rintihan yang kami dengar daripada penjawat awam yang berasakan diri mereka diugut untuk memasuki syarikat swasta tersebut.

"Sekiranya berlaku penswastaan, mereka juga akan terputus hubungan dengan hal ehwal Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan tiada tempat mengadu. Kita tidak akan tahu nasib mereka di bawah penswastaan.

"Bagaimanapun, CUEPACS tidak menentang dasar penswastaan atau pengkorporatan jika ia memberi manfaat kepada semua pihak. Namun, sekiranya penjawat awam tiada opsyen tambahan dalam memilih laluan karier mereka, ia dapat menyebabkan pelbagai masalah terutama apabila mereka sakit atau kos sara hidup yang tinggi," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat bersama 139 kakitangan Jabatan Perkhidmatan Pembentungan (JPP) di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air yang akan mengalami penswastaan dalam masa yang terdekat.

Sehubungan itu, jelas Omar, beliau akan mengadakan perjumpaan dengan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan supaya dipertimbangkan opsyen ketiga itu bagi digunakan semula.

Berhubung penswastaan JPP, pihaknya mencadangkan kerajaan tidak menswastakan jabatan itu sebaliknya mengkorporatkannya serta memberi mereka pilihan opsyen ketiga.

Beliau berkata, bantahan oleh 139 kakitangan JPP yang terdiri daripada kelompok teknikal termasuk jurutera dan juruteknik perlu didengari kerajaan dengan tidak meneruskan langkah penswastaan itu.

"Sekiranya JPP mahu diswastakan juga, ambil sahaja pekerja dalam kalangan 35,000 pekerja berstatus kontrak untuk ditawarkan ke swasta. Jangan sakitkan mereka yang telah lama berkhidmat," ujarnya.

-Utusan/maa.

Opsyen JPP: CUEPACS mahu kerajaan campur tangan

KUALA LUMPUR 10 Feb — Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mahu kerajaan campur tangan dalam tawaran opsyen yang lebih fleksibel kepada 139 penjawat awam Jabatan Perkhidmatan Pembentungan (JPP) jika cadangan penswastaan jabatan itu dilaksanakan.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mengadakan sesi taklimat untuk mereka kira-kira tiga bulan lepas mengenai cadangan penswastaan jabatan itu.

JPP ialah agensi di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA).

"CUEPACS tidak membantah cadangan penswastaan JPP tetapi kerajaan perlu campur tangan dalam isu ini dan mengembalikan opsyen kepada penjawat awam yang telah digugurkan sejak 2002, iaitu kakitangan diberi opsyen untuk kekal dengan jawatan dan gaji sedia ada selepas berlakunya penswastaan.

"Apa yang berlaku sekarang ialah JPA hanya menawarkan dua opsyen kepada penjawat awam berkenaan iaitu bersetuju untuk terus berkerja selepas penswastaan dan opsyen kedua ialah memilih untuk bersara awal,” katanya.

Omar berkata, demikian pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan pekerja terbabit untuk membincangkan isu cadangan penamatan perkhidmatan dan penswastaan JPP di pejabat JPP di Seri Kembangan di sini, semalam.

Beliau berkata, jika tidak dilaksanakan, seramai 139 penjawat awam yang terdiri daripada jurutera dan juruteknik itu akan kehilangan faedah skim kesihatan dan skim pencen selepas memilih bersara awal.

Selain itu, katanya JPA juga boleh menyerap mereka di kementerian lain seperti KeTHHA dan Kementerian Kerja Raya.

Beliau berpendapat opsyen yang diberi pada sesi taklimat JPA kepada JPP itu seumpama mengugut penjawat awam berkenaan untuk membuat pilihan yang sudah pasti tidak memberi faedah kepada kakitangan JPP dari sudut kewangan kelak.

Juesteru itu, Omar berkata beliau akan berjumpa Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan pada masa yang terdekat ini untuk menyelesaikan isu itu.

-Bernama/maa.

CUEPACS SARAN PEREKA DAN JURUFOTO KERAJAAN TUBUH KESATUAN

PUTRAJAYA, 3 Feb (Bernama) -- Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Jumaat menyaran agar pereka dan jurufoto yang berkhidmat dalam kerajaan dan agensi di bawahnya supaya menubuhkan kesatuan agar nasib mereka lebih terbela di bawah Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Saranan itu dibuat oleh Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman yang berkata beliau mahu nasib pekerja bagi kedua-dua jawatan itu diperjuangkan memandangkan bidang pekerjaan dalam skim bakat dan seni seolah-olah dipinggirkan berbanding dengan jawatan lain.

"Hari ini kita lihat risiko kedua-dua jawatan ini sudah berbeza dan skim mereka perlu disemak semula. Gred mereka perlu dikaji semula supaya setanding dengan gred lain kerana ramai yang menyambung pengajian di peringkat ijazah dan diploma tetapi gred mereka tidak sesuai dengan kelayakan merela," katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan kira-kira 500 pereka dan jurufoto yang berkhidmat dengan kerajaan. di sini hari ini.

Sehubungan itu Omar meminta satu kertas kerja disediakan secepat mungkin bagi cadangan penambahbaikan skim perkhidmatan tersebut supaya Cuepacs seterusnya dapat membawa perkara itu dalam mesyuarat kedua pasukan petugas khas semakan semula SBPA Rabu ini.

Dalam pada itu, beliau mahu tiga lagi pemimpin kanan Cuepacs yang telah mendapat persetujuan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk menganggotai pasukan petugas khas supaya dijemput secara rasmi dalam mesyuarat akan datang.

Katanya Timbalan Presiden 1 Cuepacs, Azih Muda, Setiausaha Agung Lok Yim Pheng dan Setiausaha Kewangan, Jaafar Mansor masih belum menerima surat pelantikan.

"Jika tiada surat pelantikan ini, saya akan pergi mesyuarat dan melapor diri kemudian saya akan tarik diri daripada jawatankuasa pasukan petugas khas berkenaan," katanya.

Sementara itu Omar berkata keputusan Cuepacs menubuhkan Jawatankuasa Bertindak SBPA untuk menyediakan kertas kerja yang komprehensif ke arah penambahbaikan skim itu, bukan bermaksud pihaknya tidak yakin dengan pasukan petugas khas semakan semula SBPA yang ditubuhkan kerajaan.

"Cuepacs bukan tidak percaya dengan jawatankuasa petugas khas ini. Cuma kita mahu lebih cepat bertindak dengan membuat kertas kerja dan menghantar kepada Perdana Menteri terlebih dahulu untuk menyelesaikan lima perkara asas yang dituntut Cuepacs dalam SBPA sebelum ini," katanya.

Lima tuntutan Cuepacs itu ialah mengkaji semula prinsip pemindahan gaji penjawat Gred 54 ke bawah; mengekalkan status kekananan penjawat dalam Skim Saraan Malaysia (SSM); mengkaji semula tangga gaji maksimum; menyenaraikan penjawat yang layak memperoleh kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus dan menyemak semula penstrukturan kenaikan gaji bagi semua gred.

Dalam perkembangan lain, Cuepacs meminta campur tangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya pekerja kontrak dalam kerajaan dapat diserapkan ke jawatan tetap secepat mungkin atau dalam tahun ini selaras dengan SBPA.

Omar berkata beliau menerima banyak aduan daripada penjawat awam termasuk Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang merayu supaya masalah yang membelenggu mereka sejak sekian lama dapat diselesaikan.

"Mereka sekarang dalam keadaan dilema dan sering menelefon saya. Kita harap perkara ini mendapat perhatian Datuk Seri Najib kerana hanya beliau yang boleh membantu," katanya.

Thursday, February 9, 2012

Talian Telefon Dan Faks Pusat Pengedaran Tourism Malaysia, Bangi.

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Y.Bhg. Datuk / Dato’/ Datin/ Tuan / Puan/ Cik yang dihormati sekalian,

Dengan segala hormatnya saya diarah merujuk kepada perkara diatas.

Untuk makluman, Pusat Pengedaran Tourism Malaysia, Bangi telah memulakan operasi secara rasmi di Bandar Baru Bangi pada

03 Januari 2011 yang lalu. Namun, talian internet dan telefon hanya dapat digunakan sepenuhnya pada hari ini. Sehubungan dengan itu, segala urusan berkaitan pengambilan risalah dan bahan promosi boleh dilakukan di alamat baru kami seperti dibawah :-

Pusat Pengedaran Tourism Malaysia

No. 9, Jalan P/15, Kawasan Perindustrian Miel Fasa 4,

Seksyen 10, 43680, Bandar Baru Bangi, Bangi

Selangor Darul Ehsan.

No Telefon :-

Kaunter : 03 89222 358 (Pengambilan bahan promosi/No rujukan)

En Mohd Shahari Seedovardi : 03 89222 057 (Urusan Logistik, Pengeluaran barang)

Pn Norazny Azmy : 03 89222 057 (Penerimaan Barang)

Pn Erneza Md Yaman : 03 89222 415 (admin)

Pn Nilda Yana Mohd Rani : 03 89222 357 (Penerimaan Barang)

En Asmaul Abu Bakar : 03 89222 136 (Urusan Logistik, Pengeluaran barang)

Faks : 03 89222 497

Waktu Operasi (kaunter pengeluaran):-

Isnin – Khamis

08:00am – 12:30pm

02:00pm – 04:30pm

Jumaat

08:00am – 12:00pm

02:45pm – 04:30pm

Sabtu dan Ahad, Tutup.

** Peta ke lokasi seperti dilampiran

Terima Kasih & Salam Hormat,

Asmaul Haji Abu Bakar,

Pusat Pengedaran Tourism Malaysia.

CUEPACS bentang hasil kajian 22 Feb.

PUTRAJAYA 8 Feb. - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan membentangkan hasil kajian penambahbaikan bagi Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) pada mesyuarat kali ketiga bersama pasukan khas semakan semula skim tersebut 22 Februari ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, bagi memastikan tiada masalah berbangkit, Jawatankuasa Bertindak CUEPACS akan bermesyuarat selewat-lewatnya 15 Februari ini supaya hasil kajian yang dibentangkan kelak menepati tuntutan yang dibuat. Katanya, kertas kerja tersebut dibuat berdasarkan laporan yang diterima hasil jelajah CUEPACS untuk mendengar setiap permasalahan berkaitan SBPA di seluruh negara dan lima perkara yang dituntut sebelum ini. “Bagaimanapun kita masih membuka ruang untuk mana-mana agensi yang mahu menyatakan pandangan dan pendapat memandangkan tarikh akhir untuk membuat aduan adalah 15 Februari.

“CUEPACS yakin mampu menyediakan kertas kerja yang komprehensif ke arah penambahbaikan skim SBPA demi memastikan setiap nasib penjawat awam di negara ini terus terbela,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri menyuarat kedua pasukan khas semakan skim SBPA di sini, hari ini. Mengulas mesyuarat kedua hari ini, Omar berkata, perbincangan berkisar kepada lima perkara yang dituntut CUEPACS sebelum ini.

Lima perkara itu adalah mengkaji semula prinsip pemindahan gaji kakitangan Gred 54 ke bawah, mengekalkan status kekananan kakitangan dalam Skim Saraan Malaysia (SSM), mengkaji semula tangga gaji maksimum, menyenaraikan kakitangan yang layak memperoleh kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus dan menyemak semula penstrukturan kenaikan gaji bagi semua gred.
-Utusan/maa.

Monday, February 6, 2012

Kesatuan dalaman Maybank mahu runding terus

KUALA LUMPUR 5 Feb. - Kesatuan Pekerja Bukan Eksekutif Maybank (Mayneu) iaitu sebuah kesatuan dalaman Kumpulan Malayan Banking Bhd. (Maybank) kini optimis dalam memperjuangkan kebajikan pekerja bank berkenaan berikutan pembebasannya daripada penggantungan baru-baru ini.

Pengerusinya, Wan Nazrul Wan Nawi berkata, pihaknya yang kini mempunyai 1,970 ahli sedang berusaha menambah jumlah keanggotaan melebihi 3,000 orang bagi membolehkan kesatuan itu mendapat pengiktirafan serta berunding secara terus dengan pihak pengurusan bank.

"Mayneu telah mendapat sambutan menggalakkan dalam kalangan pekerja bukan eksekutif Maybank iaitu dalam tempoh lima bulan kebelakangan ini seramai 490 kakitangan menjadi ahli.

"Selepas penggantungan terhadap pendaftaran kesatuan ditarik balik oleh Mahkamah Rayuan pada 12 Januari lalu, kami telah meneruskan usaha merekrut 7,000 ahli dan merangka perjanjian sulung bersama pihak pengurusan bank berhubung kepentingan pekerja secara amnya.

"Penubuhan ini bukan sahaja menjamin kebajikan ahli kami, malahan memastikan kemakmuran bank terus meningkat di samping menaikkan nama negara di persada dunia," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Kesatuan yang ditubuhkan pada 16 Oktober 2010 itu sebelum ini dibantah oleh Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE) yang menganggapnya tidak sah dan tidak perlu memandangkan NUBE telah mewakili pekerja-pekerja semua bank di negara ini sejak 1958.

Berikutan itu, NUBE membawa kes tersebut ke Mahkamah Tinggi tahun lalu bagi membatalkan pendaftaran Mayneu di bawah Akta Kesatuan Kerja 1959. Bagaimanapun, mahkamah menolak permohonan tersebut atas kegagalan NUBE memfailkan Borang 111B dalam masa 14 hari.

Pada 12 Januari lalu, Mahkamah Rayuan menolak rayuan NUBE dan menarik balik penggantungan terhadap Mayneu yang membolehkan kesatuan dalaman Maybank itu beroperasi seperti sedia kala dan meneruskan agendanya.

Mengulas lanjut, Wan Nazrul berkata, Maybank merupakan antara institusi perbankan terbesar di negara ini, maka adalah tidak adil bagi pekerjanya berkongsi perjanjian dengan bank yang lebih kecil.

"Maybank juga memperoleh pendapatan yang lebih besar daripada bank kecil lain hasil usaha pekerja. Oleh itu, tidak adil bagi kami mendapat nilai faedah yang sama dengan bank kecil lain," ujarnya.

-Utusan Online/maa.

Sunday, February 5, 2012

Kerajaan setuju beri CUEPACS lebih tempat dalam SBPA

KUANTAN 5 Feb — Kerajaan bersetuju untuk memberikan lebih banyak tempat kepada pemimpin tertinggi Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) bagi menganggotai pasukan khas semakan semula Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Justeru itu, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata CUEPACS perlu manfaatkan sepenuhnya peluang berkenaan bagi merealisasikan hasrat lebih 1.3 juta ahli mereka di seluruh negara.

“Saya harap dan percaya mereka akan terlibat dalam mesyuarat-mesyuarat akan datang dan beri pandangan yang membina untuk penambahbaikan SBPA,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran Pelan Strategik Teknologi Maklumat (PSTM) Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Pahang, di sini, hari ini.

CUEPACS sebelum ini meminta supaya tiga lagi pemimpin kanan mereka menganggotai pasukan petugas khas semakan semula SBPA yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Tan Sri Ismail Adam.

Sementara itu, Mohd Sidek meminta Unit Permodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) memperhebatkan promosi urusan dalam talian di kalangan rakyat.

Katanya kerajaan masih tidak berpuas hati dengan sambutan orang ramai terhadap kempen urusan dalam talian meskipun prasarana telah disediakan membabitkan semua agensi kerajaan.

"Kemudahan-kemudahan ini telah diberikan oleh banyak jabatan tapi mungkin tak mahu menggunakannya atau tak tahu untuk menggunakannya.

"Langkah ini kita kena war-warkan umpamanya memperbaharui lesen memandu secara online kerana ramai yang tak tahu,” katanya.

Kerajaan sebelum ini melancarkan PSTM 2011-2015 PBT di bawah Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi bagi menjimatkan kos dan menjadikan platform baru pembangunan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Pahang merupakan negeri pertama membangunkan PSTM secara serentak di 11 PBT di negeri itu.

-Bernama/maa.

Saturday, February 4, 2012

SBPA: CUEPACS akan kemuka formula perpindahan gaji

SIBU 4 Feb. – Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan mengemukakan formula perpindahan gaji daripada Skim Saraan Malaysia (SSM) kepada Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) untuk dipertimbangkan dalam semakan semula skim baru itu.

Timbalan Presiden 1 CUEPACS, Aziz Muda berkata, perpindahan gaji berkenaan mengambil kira gaji maksimum dan kekananan agar ia diterima baik oleh semua penjawat awam.

"Setakat ini, kenaikan gaji penjawat awam dalam SBPA tidak jelas dan mengelirukan,” katanya kepada pemberita selepas majlis makan malam Kesatuan Sekerja Lembaga Air Sibu (SWBEU) di sini malam tadi.

Beliau berkata, hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi iaitu sekitar AS$15,000 setahun menjelang tahun 2020 tidak akan tercapai dengan kadar gaji yang diperkenalkan SBPA sebelum ini.

-Bernama/maa.