Sunday, July 29, 2012

Don’t slack off, civil servants told

SEPANG: Civil servants should not be slacking in their jobs just because a new director-general has yet to be appointed for the Public Service Department, said Chief Secretary to the Government Datuk Seri Dr Ali Hamsa.

“The system is already there and they should just continue working. Don't make this an excuse to relax,” he told reporters when visiting the National Blue Ocean Strategy (NBOS) 3 project here yesterday. The project involves the ministries of Defence and Agriculture and Agro-based Industry for the cultivation of rock melons using the fertigation method.

Bearing fruit: Dr Ali inspecting a rock melon plant as Agriculture and Agro-Based Industry Ministry secretarygeneral Datuk Mohd Hashim Abdullah looks on during a visit to the National Blue Ocean Strategy 3 project in Sepang. — Bernama

The PSD has been without a leader follow-ing the abrupt departure ofTan Sri Abu Bakar Abdullah on July 1. Deputy director-general Datuk Faridah Mohd Ali was tasked to carry out his duties. Dr Ali said a few names were being considered for the post but declined to name the candidates.

It is learned, however, that Faridah and two other women are being considered. Faridah previously worked in the Economic Plannning Unit.

The other two women touted as candidates are Science, Technology and Innovation Ministry secretary-general Datuk Madinah Mohamad and Women, Family and Community Development Ministry secretary-general Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur.

-thestar/maa.

Saturday, July 28, 2012

Ijazah Palsu: Penjawat Awam Terlibat Akan Dikenakan Tindakan Tegas- KSN

Ketua Setiausaha Negara (KSN) Datuk Seri Dr Ali Hamsa (tiga kanan) ketika beramah mesra dengan pelajar-pelajar yang menerima bantuan sempena Majlis Sesi Bersama KSU dan Majlis Mangsa Kebakaran Kediaman Pelajar Malaysia di Iowa Amerika Syarikat di sini, Sabtu. Turut hadir bersama Ketua Pengarah Biro Tatanegara, Datuk Raja Arif Raja Ali (kanan). -Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Mana-mana penjawat awam yang didapati terlibat dengan kegiatan pembelian ijazah secara tidak sah akan dikenakan tindakan tegas, kata Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa.

Bagaimanapun beliau mengesahkan setakat ini belum ada laporan mengenai penjawat awam terlibat dengan kegiatan itu.

"Sekarang ini polis sedang siasat, sekiranya ada pegawai atau kakitangan yang memperolehi ijazah ini secara tidak sah tindakan akan diambil. Bentuk tindakan…kita akan mengikut peraturan-peraturan sedia ada.

"Setakat ini belum ada laporan yang menyatakan penjawat awam terlibat. Jadi kita akan tunggu laporan daripada pihak polis mengenainya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Transformasi Pegawai ke luar negara dan Majlis Penyerahan Bantuan kepada mangsa kebakaran kediaman pelajar Malaysia di Iowa, Amerika Syarikat di Akademi Kenegaraan pada Sabtu.

Baru-baru ini sebuah akhbar Bahasa Melayu membongkarkan kegiatan sindiket menjual sijil-sijil dan ijazah palsu bernilai hampir RM5 juta yang mula beroperasi sejak 2003.

Sindiket tersebut menjual sijil-sijil berkenaan secara dalam talian dengan menawarkan segulung ijazah sarjana muda pada harga RM6,500, sarjana RM8,500 dan doktor falsafah (PhD) RM10,500 dengan tambahan RM1,000 sebagai bayaran untuk menghadiri majlis konvokesyen.

Sindiket yang mendakwa kesemua sijil itu dikeluarkan oleh institusi pengajian tinggi swasta dikatakan akan bergabung dengan lima universiti yang dikenal pasti sebagai Universiti Rock Hampton dan Universiti Antarabangsa Harvey di Amerika Syarikat (AS) bersama-sama dengan Universiti Cannington Brook dan Universiti Glastonbury di United Kingdom serta Universiti Charles Molnar.

Dalam perkembangan lain, Dr Ali berkata seramai 117 pegawai yang akan ke luar negara untuk menyambung pengajian dalam program sarjana dan doktor falsafah.

"Kita berharap mereka akan jadi pelajar yang cemerlang sekaligus mengharumkan nama Malaysia di luar negara.

"Saya juga telah menasihatkan mereka supaya menjadi duta Malaysia di luar negara," katanya.

Pada majlis yang sama, beliau turut menyampaikan sumbangan kewangan daripada sektor swasta sebanyak RM1,578 (USD500) kepada setiap penuntut yang terlibat dalam insiden kebakaran di sebuah blok pangsapuri di South Meadow Apartments, di Ames, Iowa, Amerika Syarikat, pada Ahad lepas.

"Ini merupakan susulan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyeru supaya pihak swasta mengambil bahagian di dalam aktiviti seperti ini sempena Ramadan mulia ini.

"Secara tidak langsung dapat menggandingkan pihak kerajaan serta swasta dalam menjalankan tanggungjawab sosial kepada masyarakat," katanya.

Dr Ali berkata kerajaan juga akan memberi bantuan kepada setiap penuntut terbabit berjumlah antara RM6,313 dan RM7,892 (USD2,000-USD2,500).

Menurutnya daripada 17 penuntut terbabit, 10 adalah penuntut tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), enam ditaja Mara manakala seorang penuntut persendirian. "Bantuan yang sama akan diberi kepada penuntut persendirian memandangkan keluarga penuntut itu menanggung beban yang sama seperti penuntut tajaan kerajaan," katanya.

Sejurus selepas kebakaran itu, katanya sebanyak RM13,132 (USD4160) dikumpul melalui kutipan derma Biro Agama dan Kebajikan Kedutaan Besar Malaysia, Washington, Pertubuhan Malaysian Islamik Study Group serta orang persendirian. "Kementerian Luar Negeri bersama agensi lain sentiasa memantau keadaan penuntut-penuntut tersebut serta memberi bantuan yang diperlukan mengikut keperluan masing-masing," katanya.

Beliau berkata Perdana Menteri juga telah meminta Duta Khas ke Amerika Syarikat Datuk Seri Jamaludin Jarjis untuk menyelaras bantuan kepada penuntut terbabit.

Sementara itu, penuntut tajaan JPA Hazwan Izzuddin Hashim, 21, berasa amat bersyukur serta berterima kasih kepada pihak swasta yang tampil menghulurkan sumbangan kepada beliau dan penuntut lain.

"Syukur, ini merupakan rezeki Ramadan setelah saya menerima dugaan kerugian akibat kebakaran baru-baru ini," kata pelajar tahun dua jurusan Kejuruteraan Mekanikal itu.

-mstar online/maa.

Wednesday, July 25, 2012

Bonus setengah bulan gaji untuk penjawat awam

KUALA LUMPUR 25 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju memberi Bayaran Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.

Bayaran itu akan dibuat pada 9 Ogos ini, katanya dalam kenyataan di sini.

Pemberian bonus dan bayaran khas itu akan memanfaatkan seramai 1.27 juta penjawat awam persekutuan dan 657,000 pesara kerajaan.

Najib berkata pemberian bonus dan bayaran khas kewangan itu dibuat berdasarkan kedudukan dan kemampuan kewangan kerajaan.

Beliau berkata bayaran itu akan melibatkan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2.2 bilion.

-bernama/maa.

Monday, July 23, 2012

Bonus: CUEPACS sambut baik kenyataan PM

KUALA LUMPUR 22 Julai - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menyambut baik kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mempertimbangkan permintaan bonus kakitangan awam sebelum Aidilfitri.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, peningkatan hasil pendapatan negara dan keadaan ekonomi semakin baik sejak kebelakangan ini dilihat mampu memenuhi tuntutan bonus yang dikemukakan pihaknya minggu lalu.

''Walaupun dunia sedang berdepan masalah kegawatan ekonomi, namun ia tidak berlaku di Malaysia kerana kebijaksanaan kerajaan pimpinan Perdana Menteri yang berjaya menangani perkara tersebut.

''Sekiranya kerajaan memberikan bonus kepada 1.4 juta kakitangan awam, ia bakal merancakkan ekonomi negara dengan kelancaran aliran wang tunai apabila ia dibelanjakan untuk persiapan Aidilfitri,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri semalam bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan kemampuan kewangan negara sebelum memutuskan mengenai permintaan bonus kakitangan awam bersempena Aidilfitri.

Tuntutan bonus itu diputuskan dalam mesyuarat CUEPACS pada 16 Julai lalu yang antara lain meminta kerajaan memberikan sagu hati kepada pesara-pesara bersempena perayaan tersebut.

Ujar beliau, pihaknya berharap kerajaan akan terus membantu dan mempertimbangkan permintaan tersebut untuk kesenangan dan kesejahteraan rakyat.

Menurut Omar, permintaan tersebut mampu menyuntik semangat untuk berkhidmat dengan lebih baik dan bermutu, selain meringankan beban tanggungan 1.4 juta kakitangan awam.

''Bonus dan sagu hati tersebut bakal meringankan beban yang kini ditanggung mereka terhadap peningkatan kos taraf hidup, selain memberi seribu satu wajah kegembiraan kepada kakitangan awam yang selama ini komited kepada usaha dan dasar kerajaan,'' katanya.
-utusan/maa.

Saturday, July 21, 2012

Pemberian imbuhan Aidilfitri untuk penjawat awam ikut kemampuan kerajaan - Najib

PEKAN 21 Julai - Pemberian imbuhan sempena Aidilfitri kepada penjawat awam adalah bergantung kepada kemampuan kerajaan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dengan wajah yang ceria, Najib berkata, beliau akan melihat "buku kira-kira" kerajaan terlebih dahulu berhubung perkara itu.

"Nantilah kita semak-semak dahulu, belek-belek dahulu, kena tengok-tengok buku kira-kira dahulu...kalau apa-apa pun kita semak dahulu, apa-apa keputusan mesti berdasarkan kepada kemampuan kerajaan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tuntutan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mengenai pemberian imbuhan itu baru-baru ini.

Pada 16 Julai, Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman berkata pihaknya sedang mencari pendekatan terbaik bagi memastikan 1.4 juta penjawat awam mendapat imbuhan itu dan tidak menyebabkan pihak tertentu mengambil kesempatan seperti menaikkan harga barangan.

-bernama/maa.

Avoid buka puasa bribes

JOHOR BARU: Civil servants should not accept invitations to break fast at hotels or restaurants during Ramadan, or accept gifts and hampers for Hari Raya.

Malaysian Anti-Corruption Commission deputy chief director (prevention) Datuk Sutinah Sutan said doing so could lead to corruption.

“This especially involves officers who have to deal with businessmen and private companies on official matters,” she said after witnessing the signing of the Corporate Integrity Pledge (CIP) by PIJ Holdings Sdn Bhd.

She said officers involved should first ask about the real intention or motive of the parties inviting them for buka puasa events and those sending them gifts. Sutinah said that by accepting invitations or gifts, civil servants would be committed to returning the favour when dealing in business related matters.

“Use your own discretion and judgment, ask why are they inviting you alone and not the other staff too,” she added. Sutinah advised civil servants to check with their department heads if they wanted to accept such invitations.

She said government department and agencies should also be wary of elements of corruption in sponsorships and other “hospitalities” from the private sector.

On the CIP, she said since 2010, about 103 local and foreign companies had undertaken the pledge which was to educate the private sector on the perils of graft practices.

-thestar/maa.

Friday, July 20, 2012

Pengeluaran KWSP: CUEPACS mahu pekerja diberi pilihan

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mencadangkan agar pekerja diberi pilihan untuk mengeluarkan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada umur 55 atau 60 tahun. 

Setiausaha Agungnya, Lok Yim Pheng, berkata cadangan itu susulan maklum balas daripada kumpulan pelaksana yang tidak bersetuju pengeluaran caruman KWSP hanya pada umur 60 tahun. "Kita perlu melihat tiga kategori pekerja iaitu berpendapatan tinggi, sederhana dan rendah. Biasanya pekerja berpendapatan sederhana dan rendah amat memerlukan wang untuk menyelesaikan hutang dan pinjaman sebelum bersara. 
"Ada yang menggunakan wang persaraan untuk pendidikan anak-anak," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini. 

Sehubungan itu, katanya, isu tersebut mesti diteliti terlebih dahulu sebelum dilaksana. 

Isu pengeluaran KWSP pada usia 60 tahun itu timbul susulan pembentangan Rang Undang-undang Persaraan Minimum 2012 untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat pada bulan lalu yang menetapkan umur persaraan minimum pekerja swasta dilanjutkan kepada 60 tahun, berkuat kuasa Januari tahun depan. 

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S Subramaniam, dilapor berkata kerajaan belum membuat keputusan berhubung had umur pengeluaran caruman KWSP. Ketika ini, caruman KWSP boleh dikeluarkan apabila pencarum mencapai usia 55 tahun.
-bernama/maa.

Salam Ramadhan

(ADMIN) Bagi pihak Majlis Jawatankuasa Kerja, Kesatuan mengucapkan Salam Ramadhan buat semua ahli Kesatuan yang dikasihi dan dihormati yang beragama Islam semoga dapat menjalani Ibadah Puasa dengan penuh tanggungjawab, bersabar dan semoga diterima semua amal ibadat kita oleh Allah s.w.t.. Amin. — with Jailis Majukin and 11 others at Bilik Kesatuan, Aras 6, Tourism Malaysia.

July 19 is National Pensioners Day, says PM

KUALA LUMPUR: The Government will continue to look after the people’s welfare including government pensioners who continue to support it, said Datuk Seri Najib Tun Razak.

“I am touched with the support given by pensioners to the Govern­ment and me,” he said when launching the 1Malaysia Government Pensioners Club (Kupekmas).

The Prime Minister also declared July 19 as the annual National Pensioners Day to honour their contributions towards nation building.

“The pension scheme provided by the Government is one of the best in the world,” he said, adding that one of the benefits was that when a pensioner died, his wife would continue to receive his pension.

He said the Government would continue to care for its employees even when they retire, adding that when civil servants’ salary was adjusted by between 7% and 13%, pensioners also benefited from this.

However, he said the Government must be prudent in managing the country’s finances to avoid the same fate as some European countries.

He said with the salary adjustments, the Government had to commit RM4bil for the pay rise and RM1bil for the pension adjustment.

Najib said the Government has many more plans to be implemented to ensure the country continues to enjoy progress, but will not make promises that cannot be fulfilled.
-thestar/maa.

Wednesday, July 18, 2012

Pelihara rahsia sulit kerajaan

PUTRAJAYA 17 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan warga Perbendaharaan Negara agar menjaga disiplin dengan tidak membocorkan rahsia segala urusan kerajaan kepada pihak luar.

Perdana Menteri menegaskan, rahsia sulit kerajaan tidak boleh dikompromi, justeru sebagai ikon dalam pentadbiran, segala maklumat di Perbendaharaan perlu disimpan rapi.

"Disiplin dalam Perbendaharaan penting kerana ini ikon kepada kerajaan, jadi jagalah imej Perbendaharaan, rahsia-rahsia Perbendaharaan mesti dijaga, rahsia dalam segala urusan tidak boleh kita kompromi.

"Kita mesti pastikan perkara ini kita jaga dengan sebaik-baiknya supaya menjadi sebuah pentadbiran yang lebih efisien dan berkesan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) dan Anugerah Khas Perbendaharaan 2011 di Kementerian Kewangan di sini hari ini.

Pada majlis tersebut, seramai 210 kakitangan menerima APC masing-masing termasuk empat pegawai berstatus Jawatan Utama Sektor Awam C (JUSA C) yang menerima Anugerah Khas Perbendaharaan.

Seorang jururawat klinikal di Hospital Putrajaya pula menerima anugerah yang baru diperkenalkan iaitu Anugerah Citra Bakti.

Hadir sama, dua Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussein dan Datuk Donald Lim Siang Chai serta Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr. Wan Abdul Aziz Wan Abdullah.

Dalam ucapannya itu, Perdana Menteri turut menggariskan empat prinsip yang perlu diberikan tumpuan oleh jabatan itu sebagai agensi yang menjaga kepentingan dasar-dasar berkaitan pengurusan ekonomi dan kewangan negara.

"Prinsip pertama ialah tidak berbelanja lebih daripada pendapatan dan ia salah satu daripada prinsip asas yang mungkin mudah pada logiknya tetapi dari segi praktikalnya, negara-negara Soviet juga gagal untuk menanganinya," ujar beliau.

Sebagai contoh, katanya, tujuh zon ekonomi di Eropah menghadapi kemelesetan dan kemungkinan lebih parah lagi iaitu berlakunya krisis kewangan yang boleh membawa kesan cukup buruk jika tidak ditangani sebaik-baiknya oleh pemimpin-pemimpin di sana.

Bagi prinsip kedua pula, kata Perdana Menteri, kerajaan tidak boleh meminjam duit untuk membiayai perbelanjaan pentadbiran dan pengurusan, jika ia berlaku itu adalah petanda awal negara bakal menghadapi krisis kewangan.

Najib berkata, prinsip ketiga ialah memastikan beban hutang dan defisit fiskal negara menunjukkan tren penurunan yang lebih progresif dan beberapa tahun kebelakangan ini defisit negara menjurus ke arah itu.

"Prinsip seterusnya, kita mesti lihat kepada pertimbangan antara asas pendapatan yang seharusnya semakin besar dan di samping itu keupayaan kita memberi insentif dan rangsangan kepada sektor-sektor atau subsektor tertentu yang hendak kita beri sokongan.

"Ini bererti dalam satu aspek kita kena kutip cukai lebih, dalam satu aspek lain kita kena beri rangsangan dan mungkin kurangkan kutipan cukai tetapi yang penting kita mencapai dua objektif utama untuk negara iaitu kadar pertumbuhan negara mesti berada di tahap yang memuaskan antara 5-6 peratus," katanya.

Perdana Menteri turut meminta warga Perbendaharaan memakai 'dua topi' iaitu bertindak sebagai pengawal untuk menentukan kewangan dan hasil negara dibelanjakan secara berhemah serta mencapai pulangan maksimum.

Satu topi lagi, kata Najib, menjadi pemudah cara kepada kementerian-kementerian, jabatan dan agensi kerajaan lain serta sektor swasta.

"Kita tak boleh biarkan apa-apa kekangan kewangan supaya pelbagai jentera dapat berjalan lancar.

"Walaupun susah nak pakai dua topi serentak tapi kita cuba kerana kalau mudah sangat duit negara tak dikawal dengan baik, tapi kalau terlebih kawal mereka juga menuding jari pada kita pula," katanya.

-utusan/maa.

IMBUHAN AIDILFITRI: CUEPACS CARI PENDEKATAN TERBAIK

Sinar Harian
16 Julai 2012

 Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman
Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman
KUALA LUMPUR - Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) sedang mencari pendekatan terbaik untuk memastikan 1.4 juta penjawat awam di seluruh negara mendapat imbuhan menjelang Aidilfitri.Presidennya Datuk Omar Osman berkata Cuepacs akan mendapatkan pandangan pihak tertentu berhubung perkara itu sebelum menyerahkannya kepada pihak pentadbiran untuk diputuskan.Beliau berkata Cuepacs tidak mahu setiap kali kongres itu membuat sesuatu tuntutan terutama bonus, terdapat pihak tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan menaikkan harga barangan.

"Kita (Cuepacs) sedang mencari ilham supaya perkara ini tak menyusahkan kerajaan, peniaga dan pekerja, kita mahu satu pendekatan yang bijak," katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Khas Majlis Kongres Cuepacs Bilangan 6 Sesi 2010-2013 di sini hari ini.Mesyuarat dihadiri 130 orang anggota majlis. Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa juga berkesempatan mengadakan dialog selepas mesyuarat.

Selain itu Omar mengulangi pendirian mahu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) menarik balik dua dasar baru yang diperkenalkan iaitu membenarkan pemegang ijazah sarjana muda memohon jawatan peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan membenarkan calon mengemukakan permohonan sehingga 15 jawatan pilihan berbanding lima sebelum ini.Beliau berkata dasar itu perlu dibatalkan dan satu pendekatan yang lebih berdaya saing diwujudkan untuk memantapkan perkhidmatan awam negara.Katanya keputusan Cuepacs berhubung perkara itu akan dikemukakan kepada Pengerusi SPA Tan Sri Mahmood Adam pada 19 Julai ini.

Omar berkata beliau difahamkan terdapat 800 jawatan untuk peringkat SPM telah ditawarkan kepada pemegang ijazah sarjana muda.Sementara itu Ali berkata pendekatan turun padang yang dilaksanakan oleh beliau diharap dapat memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan awam.Beliau berkata pendekatan tersebut lebih berkesan kerana dapat melihat keadaan sebenar berbanding hanya bergantung kepada laporan pegawai di peringkat tempatan.

Ali juga berharap Cuepacs yang memperjuangkan nasib penjawat awam supaya dapat berkongsi pandangan atau pendapat dan tidak merasakan wujud sebarang kekangan antara beliau dan kongres itu. - Bernama

Sunday, July 15, 2012

CUEPACS BINCANG BONUS AIDILFITRI UNTUK 1.4 JUATA PENJAWAT ISNIN INI

13/7/2012

KUALA LUMPUR, 13 Julai (Bernama) -- Tuntutan bonus Aidilfitri untuk 1.4 juta penjawat awam di negara ini adalah antara isu yang akan dibincang pada mesyuarat Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Isnin ini.

Presidennya Datuk Omar Osman berkata permintaan bonus itu akan dibincang dari pelbagai sudut termasuk jumlah bayaran.


Cuepacs juga akan membincangkan dasar baharu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) yang membenarkan pemegang ijazah sarjana muda memohon jawatan peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), katanya kepada Bernama, di sini hari ini.


Omar mengulangi pendirian Cuepacs yang tidak bersetuju dengan dasar itu kerana dianggap menutup peluang kerjaya untuk lepasan SPM, selain boleh membawa masalah kepada SPA pada masa depan.


"Selain itu, Cuepacs juga membantah dasar SPA yang membenarkan calon mengemukakan permohonan sehingga 15 jawatan pilihan berbanding lima sebelum ini," katanya.


Katanya keputusan Cuepacs berhubung kedua-dua dasar itu akan dikemukakan kepada Pengerusi SPA Tan Sri Mahmood Adam pada 19 Julai ini.


Selain itu, Omar berkata Cuepacs juga akan mengadakan pertemuan dengan Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa di sini pada 16 Julai.


Selain beramah mesra, beliau berkata Cuepacs berharap Ali dapat memberikan pendapat dan komitmennya dalam memperjuangkan kebajikan penjawat awam.


-- BERNAMA

Friday, July 6, 2012

Kupekmas cadang 19 Julai Hari Pesara Sektor Awam

KUALA LUMPUR 6 Julai - Kelab Pesara Kerajaan 1Malaysia (Kupekmas) mencadangkan agar 19 Julai dipilih sebagai "Hari Pesara Sektor Awam 1Malaysia".

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, pesara kerajaan juga perlu mempunyai satu tarikh khas bagi membolehkan sumbangan mereka terhadap pembangunan negara diingati dan dihargai sebagaimana negara menyambut Hari Pekerja pada 1 Mei.

"Tidak perlulah diumumkan cuti pada hari tersebut, cukup sekadar ada pengisian dan program tertentu yang boleh kita adakan kepada kira-kira 580,000 pesara kerajaan di seluruh negara," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

-bernama/maa.

Thursday, July 5, 2012

Cuepacs: SPM-level jobs for degree holders an unfair move

PETALING JAYA: Cuepacs is against the Public Service Commission's move to allow degree holders to apply for positions meant for SPM holders as it will limit job opportunities for those holding the certificate.

Its president Datuk Omar Osman, who described the move as a step backward, said even though 80% of posts in the civil service was for those with SPM and below, it did not mean degree holders should apply for these jobs.

“We do not know what the commission's rationale is for introducing this ruling but we don't think it makes sense at all. We do not support this idea,” he said in an interview.

The PSC had announced that effective July 1, degree holders would be allowed to apply and hold positions meant for SPM holders.

The commission, on its website, explained the ruling would allow all applicants to compete for positions without having to face restrictions due to their qualification, adding that applicants could apply for positions that were two levels lower than their qualification.

Omar said that there had been previous attempts to employ degree holders to do jobs for which they were over-qualified but in most cases, the staff left when they got an offer that matched their paper qualifications.

“It is unfair to allow degree holders to take on jobs held by those with SPM. Furthermore, there is a question of ego to consider because some people do not like to take instructions from those who are not their level.

“Also, the Government should promote those who started work as SPM holders but have obtained degrees since. Many are still stuck doing administrative assistant jobs when they should have been promoted,” he said.

On another ruling whereby one could now apply for 15 positions at one go, Omar said this was acceptable provided the job sought was according to one's qualification.

-thestar online/maa.

Penangguhan urusan awam menjurus gejala rasuah

DR. Mahathir Mohamed menyampaikan ucapan sambil diperhatikan oleh Badlisham Ghazali di PICC, Putrajaya, semalam. - UTUSAN/HANAFI KHAMIS

PUTRAJAYA 4 Julai - Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini menyuarakan kebimbangan tentang kemungkinan berlakunya gejala rasuah akibat kelewatan melaksanakan sesuatu perkhidmatan dalam sektor awam.

Bekas Perdana Menteri berkata, penangguhan sebarang urusan dalam perkhidmatan kerajaan merupakan antara perkara yang beliau takutkan disebabkan ia berkait rapat dengan rasuah.

Menurut beliau, jika sesuatu urusan perkhidmatan boleh dilakukan dalam masa sehari, maka seeloknya urusan tersebut dilakukan dalam masa sehari sahaja.

“Jika sesuatu urusan itu tidak dapat dilakukan dalam tempoh masa sehari, hubungi pegawai bertugas dan tanya kenapa ia tidak dapat dilakukan dalam masa sehari.

“Dari situ, dia akan memberikan penjelasan yang boleh diterima atau tidak boleh diterima," katanya pada Majlis Makan Tengah Hari Bersama Tun Dr. Mahathir sempena Persidangan Digital Kebangsaan (NDC) 2012 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC), Datuk Badlisham Ghazali mengenai impian yang diharapkan menerusi penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada rakyat.

Menurut Dr. Mahathir, biarpun begitu, tempoh masa perlu diberikan terhadap setiap tugas yang perlu dilakukan oleh jabatan dan pegawai kerajaan.

“Seperti yang anda tahu kita ada carta aliran dan fail untuk sebarang urusan perkhidmatan.

“Jadi, masa yang diambil menentukan sama ada sesuatu perkhidmatan itu dilakukan dengan baik atau tidak," katanya.

Ditanya mengenai keperluan untuk perkongsian data maklumat pelbagai jabatan kerajaan, beliau berkata, bukan semua maklumat boleh dikongsi dengan begitu mudah.

Dr. Mahathir memberitahu, perlu ada batasan untuk perkongsian maklumat kerana ia perlu diklasifikasi sama ada maklumat itu boleh dikongsi atau tidak boleh dikongsi.

-Utusan online/maa.

Wednesday, July 4, 2012

SPA sedia jumpa CUEPACS isu pelaksanaan dua dasar baru

KUALA LUMPUR 3 Julai - Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) bersedia mengadakan pertemuan dengan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) bagi menjelaskan secara terperinci berhubung pelaksanaan dua dasar baru yang diperkenalkan kelmarin.

Pengerusinya, Tan Sri Mahmood Adam berkata, ia sebagai menolak dakwaan kesatuan itu yang menyifatkan dasar-dasar berkenaan sebagai tidak relevan dan merupakan 'langkah ke belakang' berbanding amalan sebelum ini.

Jelas beliau, selain meningkatkan peluang permohonan jawatan ke sektor awam, pelaksanaan dasar itu dibuat bagi menyelesaikan masalah kekurangan kaum bukan Melayu menyertai sektor awam dalam usaha menarik lebih ramai kaum itu berkhidmat di sektor tersebut.

''CUEPACS tidak tahu apa masalah sebenar yang dihadapi, dasar ini dibuat setelah mengambil kira situasi menang-menang tanpa menjejaskan peluang dan ruang pemohon di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

''Oleh itu kita mengalu-alukan mereka berjumpa dengan kami untuk diberi penjelasan sewajarnya kerana dasar ini melibatkan orang awam yang belum lagi menjadi ahli kesatuan itu,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas pandangan CUEPACS yang tidak bersetuju dengan pelaksanaan dua dasar baru yang turut disifatkan tidak mencerminkan daya saing di kalangan pemohon yang berbeza kelayakan, malah mendakwa ia adalah satu pembaziran.

Dasar yang diperkenalkan itu adalah membenarkan calon memiliki Ijazah Sarjana Muda memohon jawatan di peringkat SPM selain turut membenarkan calon mengemukakan permohonan sehingga 15 jawatan pilihan berbanding lima sahaja sebelum ini.

Sementara itu, SPA dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini berkata, dua dasar baru yang diperkenalkan itu membolehkan semua calon bersaing bagi memohon mana-mana jawatan yang bersesuaian tanpa sekatan tahap kelayakan akademik yang dimiliki.

Kata kenyataan itu, langkah itu selaras hasrat kerajaan supaya rakyat tidak memilih pekerjaan walaupun mempunyai kelayakan lebih tinggi.

Jelasnya, jumlah kekosongan di peringkat ijazah adalah terhad dan ia menjadi punca hanya 7,007 calon dilantik ke perkhidmatan awam pada tahun lalu berbanding 155,297 pemohon.

-utusan online/maa.

Tuesday, July 3, 2012

Penjawat awam perlu anjakan sikap yang drastik - CUEPACS

KUALA LUMPUR 3 Julai - Penjawat awam perlu melakukan anjakan sikap yang drastik seiring dengan gagasan dan usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memacu Malaysia menjadi sebuah negara maju, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman.

Omar berkata, penjawat awam tidak seharusnya berasa selesa berada di takuk lama sehingga pencen dan sentiasa cepat berpuas hati dengan pencapaian serta urusan harian yang biasa.

"Penjawat awam perlu menyahut seruan Perdana Menteri sebagai satu cabaran bagi meningkatkan daya saing mereka. Mahu naik gaji tapi sikap di tahap lama tidak mahu berubah... macam mana?.

"Kita menyokong untuk menjadikan penjawat awam berpendapatan tinggi tapi mesti seimbangkan pendapatan dengan sikap serta kerja yang dilakukan," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

-bernama/maa.

SPA Perkenal Dua Dasar Baru Bagi Permohonan Ke Perkhidmatan Awam

KUALA LUMPUR, 2 Julai (Bernama) -- Suruhanjaya Perkhimatan Awam (SPA) memperkenal dua dasar baru, yang berkuat kuasa semalam, bagi meningkatkan peluang permohonan jawatan dalam perkhidmatan awam.

Dasar pertama SPA ialah membenarkan pemegang Ijazah Sarjana Muda memohon jawatan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi membolehkan semua calon bersaing dalam memohon mana-mana jawatan yang bersesuaian tanpa sekatan tahap kelayakan akademik.

Menurut kenyataan SPA, sehingga kini, seramai 852 calon yang memiliki Ijazah Sarjana Muda mengemukakan permohonan ke jawatan yang berkelayakan SPM.

Dasar kedua pula membenarkan calon mengemukakan permohonan sehingga 15 jawatan pilihan dalam Borang Permohonan Pekerjaan Online SPA8i berbanding lima jawatan sebelum ini.

Langkah itu bertujuan memberi lebih banyak peluang kepada calon untuk dilantik ke jawatan bersesuaian.

Sejak semalam, seramai 5991 calon mengemukakan permohonan untuk lebih daripada lima jawatan.
- BERNAMA

Nasib Lebih 500 Jurufoto, Jurukamera KPKK Dapat Pembelaan Rais Yatim

KUALA LUMPUR, 2 Julai (Bernama) -- Nasib lebih 500 jurufoto dan jurukamera yang berkhidmat dengan agensi-agensi di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) mendapat pembelaan menterinya Datuk Seri Dr Rais Yatim yang mahu mereka menerima faedah perkhidmatan dan gaji yang lebih baik.

Sehubungan itu, beliau mengarahkan Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf supaya mengkaji semula beberapa cadangan bagi menambah baik perkhidmatan kumpulan itu.


Antaranya ialah kenaikan pangkat sehingga Gred 54 berbanding Gred 38 sebagai gred maksimum bagi jawatan itu di bawah Sistem Saraan Malaysia pada masa ini, kata Rais dalam perjumpaan khas pertama beliau dengan jurufoto dan jurukamera dari Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) di kementerian itu di sini, pada Isnin.


Turut hadir dalam perjumpaan itu ialah Kamaruddin dan Timbalan Ketua Setiausaha KPKK Datuk Dr Rothiah Omar.


Rais berkata langkah itu akan membuka laluan kerjaya yang lebih luas kepada mereka memandangkan dunia fotografi begitu luas manakala foto dan video adalah pemangkin kepada tamadun moden.


Beliau berkata pada permulaannya KPPK akan membawa perkara itu kepada perhatian pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan sekiranya tidak selesai di peringkat itu, beliau akan membawanya ke Kabinet untuk pertimbangan.


Rais berharap faedah dan syarat perkhidmatan lebih baik dapat meningkatkan produktiviti negara melalui bidang fotografi memandangkan kehidupan masyarakat tidak lengkap tanpa foto dan video yang dilihat dan ditonton menerusi akhbar dan televisyen setiap hari.


Katanya melalui penambahbaikan itu juga seseorang jurufoto mungkin boleh dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat walaupun tidak memiliki kelayakan ijazah kerana pertimbangan dibuat berdasarkan bakat dan kebolehannya merakam gambar dengan baik.


Rais turut menasihati kumpulan itu agar meningkatkan lagi tahap profesionalisme mereka sejajar dengan peningkatan dalam skim perkhidmatan mereka.


Beliau turut mengarahkan Ketua Setiausaha kementerian supaya mengkaji semula kes-kes jurufoto dan jurukamera yang tidak menerima kenaikan pangkat selama lebih 10 tahun untuk membawa perkara itu ke perhatian pihak JPA.


Pada sidang akhbar selepas itu, Rais berkata beliau berharap dengan langkah itu kumpulan berkenaan tidak akan terasa terasing dan berasa perkhidmatan mereka dihargai.


Sementara itu, Ketua Unit Foto Bernama Mustaza Mohd Yusoff mengucapkan terima kasih kepada menteri dan menyifatkan langkah itu sebagai telah meningkatkan semangat jurufoto dan jurukamera dan berharap ia akan menjanjikan masa depan yang lebih cerah.


Timbalan ketua unit yang sama, Zid Omar juga berterima kasih kepada Rais dan yakin langkah itu akan membuka ruang kepada para jurufoto dan jurukamera untuk meningkatkan tahap profesionalisme mereka.


"Selama ini jurufoto dan jurukamera melakukan pekerjaan yang mencabar dan berbahaya tetapi kurang dihargai. Saya gembira kerana menteri nampak tugas kami dan menghargai kami dan melihat kerjaya ini sebagai mempunyai masa depan," kata beliau.


Seorang lagi jurufoto Bernama, yang juga timbalan ketua di unit yang sama, Kasim Saad menaruh harapan tinggi agar langkah baik yang diusahakan Rais itu akan menjadi kenyataan dalam masa terdekat.

- BERNAMA

Monday, July 2, 2012

PM ketengahkan ciri-ciri perlu ada dalam perkhidmatan awam

PUTRAJAYA 2 Julai - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penjawat awam perlu sentiasa mengambil sikap Cepat, Tepat dan Integriti (CTI) sebagai panduan dalam melaksanakan tugas harian.

Beliau berkata, sikap ini pula perlu disokong dengan satu lagi akronim - PCI - "Productivity, Creativity an Inovation", supaya perkhidmatan awam tidak dilihat bagai sentiasa cepat berpuas hati dengan pencapaian serta urusan harian, atau selesa dengan “business as usual".

Katanya sektor perkhidmatan awam perlu terus berusaha gigih secara terancang untuk meningkatkan prestasi supaya rakyat berasakan kerajaan dan perkhidmatan awamnya sentiasa dapat memberi kepuasan yang kian meningkat kepada masyarakat.

-bernama/maa.