Saturday, November 24, 2012

Tiada kompromi penjawat awam bocor rahsia

PUTRAJAYA 22 Nov. - Kerajaan tidak akan berkompromi dengan mana-mana penjawat awam yang membocorkan rahsia rasmi di agensi masing-masing.

Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ali Hamsa berkata, perbuatan tidak bermoral seperti ketidakpatuhan, kecuaian, kelalaian penjawat awam adalah sesuatu yang tidak boleh dikompromi.

"Semua ketua jabatan dan pegawai keselamatan jabatan diingatkan supaya bertindak lebih tegas dalam memberi teguran atau amaran.

"Tindakan tatatertib mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam 1993 atau Akta Rahsia Rasmi 1972 (Akta 88) hendaklah diambil ke atas mereka yang membocorkan rahsia kerajaan," katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Keselamatan Perlindungan Peringkat Kebangsaan 2012 di sini hari ini.

Konvensyen bertema 'Mentransformasikan Keselamatan Perlindungan Seiring Transformasi Perkhidmatan Awam' itu merupakan acara tahunan yang bertujuan memberi peluang dan ruang kepada penjawat awam menimba ilmu pengetahuan dan pengalaman terkini berhubung isu-isu keselamatan perlindungan semasa.

Hadir sama, Timbalan Ketua Setiausaha Kanan, Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Othman Mahmood dan Ketua Pengarah Keselamatan Kerajaan JPM, Datuk Johari Jamaluddin.

Menurut Ali, sebarang undang- undang, peraturan, arahan atau prosedur yang berkuat kuasa mesti dipatuhi kerana jika tidak, banyak pihak akan mengambil kesempatan sehingga boleh mengancam keselamatan negara.

"Ini meliputi kegiatan memalsukan dokumen, membocorkan maklumat serta menyebarkan maklumat sulit dan sensitif kepada pihak lain.

"Justeru jika tidak diberi perhatian dan tindakan pengawalan di peringkat awal akan berkesudahan dengan pendedahan kepada pihak lain," katanya.

Beliau berkata, kesedaran dan pemahaman terhadap kepentingan keselamatan perlindungan patut dijadikan amalan dalam menjalankan tugas-tugas seharian.
Katanya, transformasi juga perlu bagi memastikan semua aspek keselamatan dijaga dan dijadikan amalan harian, demi menjamin kerahsiaan dan aset kerajaan terpelihara.

Menurutnya lagi, kerajaan turut memperkenalkan Anugerah Pengurusan Keselamatan Perlindungan 2012 bagi memantapkan pengurusan keselamatan perlindungan di semua kementerian, jabatan dan agensi kerajaan di peringkat persekutuan dan negeri.

Bermula tahun depan, katanya, kerajaan akan memperkenalkan anugerah khas tahunan kepada mana-mana kementerian, jabatan dan agensi kerajaan yang mengamalkan Pengurusan Keselamatan dan Perlindungan yang terbaik sepanjang tahun.
-utusan/maa.

Tuesday, November 13, 2012

Diperluas ke semua kementerian mulai Januari


PUTRAJAYA 12 Nov. - Perkhidmatan Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) yang pada masa ini meliputi 21 agensi Kerajaan Persekutuan dijangka diperluas ke semua kementerian pada Januari tahun depan.

Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU), Datuk Mohamad Zabidi Zainal berkata, lebih banyak agensi kerajaan juga dijangka diliputi 1MOCC secara berperingkat selepas itu.

Beliau berkata, penubuhan pusat panggilan itu tidak melibatkan pengambilan pekerja luar tetapi cuma memindah dan melatih semula pegawai perkhidmatan pelanggan daripada agensi dan kementerian.

"Setakat ini seramai 36 pegawai berkhidmat di 1MOCC yang beroperasi 24 jam setiap hari.
"Sekiranya ada masalah yang tidak dapat diselesaikan, kita akan menghubungi agensi berkenaan dan memberi maklum balas secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran 1MOCC yang disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, di sini hari ini.

Buat permulaan, perkhidmatan 1MOCC meliputi Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan, Jabatan Pendaftaran Negara, Perbadanan Putrajaya serta 17 agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri termasuk Biro Pengaduan Awam, Unit Perancang Ekonomi dan Majlis Keselamatan Negara.

Dalam pada itu, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ali Hamsa dalam ucapannya berkata, penjawat awam tidak harus melihat tugas mengumpul dan menyalur maklumat kepada rakyat sebagai tanggungjawab pegawai khidmat pelanggan semata-mata.

"Setiap penjawat awam sama ada daripada pengurusan tertinggi, pengurusan dan profesional mahupun kumpulan sokongan bertanggungjawab memastikan imej dan kewibawaan perkhidmatan awam negara sentiasa dipelihara dan dimartabat dalam sanubari rakyat.

"Berilah perkhidmatan dengan sepenuh jiwa dan raga kerana jatuh bangun, maju mundur dan hina mulia perkhidmatan awam terletak di bahu kita," katanya.

Katanya, penjawat awam perlu mengangkat kepentingan rakyat sebagai keutamaan tertinggi dalam pentadbiran negara.
-utusan/maa.

1MOCC lonjak sektor awamNajib Tun Razak memasukkan kad sim pada replika telefon pintar sebagai gimik pelancaran Pusat Panggilan 1 Malaysia sambil diperhatikan oleh Ketua Pengarah MAMPU, Datuk Mohamad Zabidi Zainal (kiri) di Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA 12 Nov. - Datuk Seri Najib Tun Razak yakin Pusat Panggilan 1 Malaysia (1MOCC) yang dilancarkan hari ini mampu melonjakkan perkhidmatan awam ke tahap bitara dan tidak ada tolok bandingnya.

Menurut Perdana Menteri, pelancaran perkhidmatan berpusat yang beroperasi 24 jam sehari sepanjang tahun itu juga merupakan satu pencapaian di luar jangkaan dan mungkin tidak terfikir, tetapi hari ini menjadi kenyataan.

Katanya, menerusi 1MOCC, semua operator kementerian, agensi kerajaan dipusatkan dengan satu nombor telefon sahaja iaitu 03-80008000 untuk membolehkan rakyat mengemukakan pertanyaan, aduan atau cadangan.

"Pusat ini beroperasi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu dan 365 hari setahun, termasuklah pada hari cuti umum," katanya ketika berucap melancarkan 1MOCC di sini.

1MOCC diterajui Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU) dengan penyertaan Kementerian Kewangan, Jabatan Perkhidmatan Awam, Perbadanan Putrajaya dan TM selaku rakan strategik.

Lima saluran komunikasi iaitu telefon, khidmat pesanan ringkas, faks, e-mel dan media sosial menjadi platform untuk rakyat menyalurkan apa sahaja kemusykilan atau cadangan.
Pengguna boleh memilih untuk menggunakan faks di talian 03 8000 8001, melayari laman web di www.malaysia.gov.my, e-mel 80008000@1mocc.gov.my dan laman-laman sosial iaitu facebook.com/myGovernment dan twitter.com/myGovPortal.

Fasa perintis 1MOCC melibatkan 21 agensi kerajaan merangkumi Jabatan Perdana Menteri dan agensi di bawahnya, Jabatan Imigresen, Jabatan Pengangkutan Jalan dan Jabatan Pendaftaran Negara.

Berikutan pelancaran 1MOCC, Perdana Menteri mahu inisiatif tersebut disokong dan didokong sepenuhnya oleh semua kementerian serta agensi kerajaan atas semangat satu entiti.
"Ini bukan kerja MAMPU, ini bukan kerja Jabatan Perdana Menteri, ini bukan kerja Ketua Setiausaha Negara tetapi ia adalah tanggungjawab bersama.

"Oleh itu, marilah kita bersama-sama atas semangat untuk menggalas amanat rakyat dengan tujuan bahawa inilah yang dikatakan rakyat didahulukan," katanya.

Bagi memastikan rakyat terus memandang tinggi sektor awam, Perdana Menteri berkata, para penjawat awam perlu berusaha menyediakan perkhidmatan yang dapat memenuhi jangkaan dan persepsi mereka secara keseluruhannya.

Katanya, untuk itu kakitangan awam mesti menggunakan keupayaan berfikir secara inovatif dan kreatif dalam mencetuskan idea yang lebih unggul dan hebat supaya perubahan yang dilaksanakan benar-benar mengubah persepsi rakyat.

"Setakat ini, kita telah mencapai kejayaan apabila berjaya menempatkan diri di kedudukan ke-12 dalam kalangan 185 negara ekonomi dunia dalam penarafan pelaksanaan perniagaan oleh Bank Dunia pada Oktober lalu.

"Lonjakan yang begitu meyakinkan ini meletakkan kedudukan Malaysia mengatasi negara-negara maju seperti Sweden, Taiwan, Jerman, Jepun dan Switzerland,'' katanya.

Lebih daripada itu, menurut Najib, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) per kapita kini telah mencecah AS$9,700 (RM30,290) setahun sekali gus meletakkan Malaysia di selekoh akhir mencapai status negara maju berpendapatan tinggi.

Pada majlis itu juga, Perdana Menteri mengambil kesempatan mencuba sendiri perkhidmatan terbaru itu serta memuji keramahan pegawai khidmat pelanggan 1MOCC.

Beliau yang mengajukan masalah kehilangan MyKad kemudian diberitahu mengenai langkah-langkah yang perlu diambil untuk menggantikan dokumen tersebut.

Najib bagaimanapun mengakhiri perbualan bersama pegawai khidmat pelanggan 1MOCC dengan memberi bayangan bahawa Pilihan Raya Umum Ke-13 akan dijalankan tidak lama lagi.

"MyKad saya sebenarnya tidak hilang dan saya perlu menggunakannya untuk mengundi tidak lama lagi," katanya.
-utusan/maa.

Friday, November 9, 2012

Batal Kenaikan Pangkat Kakitangan Awam Disiasat SPRM - SPA

PUTRAJAYA: Penjawat awam yang dinaikkan pangkat namun disiasat dan dilabel dengan 'bendera merah' oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) boleh dibatalkan kenaikan pangkat mereka.


Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA), Tan Sri Mahmood Adam berkata mereka yang dilantik ke jawatan baru atau disahkan perkhidmatan turut akan menerima nasib yang sama.

"Kita boleh batalkan pelantikan atau pengesahan jawatan bagi mereka yang dilabel dengan 'bendera merah'," katanya kepada The Star.

'Bendera merah' adalah istilah bagi penjawat awam yang sedang atau telah disiasat serta gagal ujian tapisan integriti SPRM.

Selain itu Mahmood berkata, selain membatalkan pelantikan pegawai 'bendera merah', SPA juga boleh mengambil tindakan tatatertib terhadap golongn ini.

"Bagaimanapun kes begini jarang berlaku kerana apabila nama mereka dihantar kepada kami, ia bermakna semunya telah memenuhi syarat.

"Pegawai atasan mereka pastinya sudah memastikan semuanya ok sebelum membuat syor itu kerana mereka sedar bahawa mereka akan mencemarkan integriti dan reputasi jabatan berkenaan jika mereka mengesyorkan seseorang dengan kes untuk disiasat," katanya.

Mahmood yang juga bekas Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri berkata ketua-ketua jabatan bertanggungjawab untuk memastikan pegawai yang diyorkan untuk pengesahan jawatan atau kenaikan pangkat adalah bersih.

Perkara 144 (1) Perlembagaan Persekutuan menetapkan enam fungsi utama SPA, yang berkaitan dengan pengesahan pelantikan, perkhidmatan, pemberian ke status kekal dan pencen, promosi pemindahan, dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas kakitangan kerajaan.

Tapisan integriti adalah wajib bagi kakitangan kerajaan, terutama pegawai yang disyorkan untuk kenaikan pangkant.

Sekiranya didapati mempunyai 'kes' mereka tidak akan mendapat syor SPRM.

Sebelum ini dilaporkan terdapat sebilangan penjawat awam yang disiasat kerana rasuah oleh SPRM masih berada dalam perkhidmatan, malah ada yang dinaikkan pangkat atau dilantik ke jawatan baru.

SPRM tidak dapat mendakwa mereka dengan rasuah atas sebab-sebab seperti kelemahan teknikal, dan sebaliknya hanya boleh mengesyorkan kepada ketua jabatan mereka bahawa tindakan disiplin diambil.
-mStarOnline/maa.

Friday, November 2, 2012

280,000 penjawat awam dapat naik gaji maksimum


IPOH 1 Nov. - Semakan kenaikan gaji tahunan sehingga lima peratus bagi sektor awam bermula tahun depan hanya melibatkan kira-kira 280,000 orang atau 20 peratus daripada 1.4 juta kakitangan kerajaan yang telah mencapai tangga gaji maksimum tahun ini.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman berkata, perkara itu memandangkan kumpulan berkenaan yang sepatutnya menerima lonjakan gaji dalam sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) kembali menerima tangga gaji maksimum selepas pelarasan gaji sebanyak 13 peratus ekoran pembatalan sistem itu.

Keadaan itu tambah beliau, menyebabkan gaji mereka menjadi statik sekiranya tiada kenaikan pada 2013 sedangkan penjawat awam lain akan menerima kenaikan tahunan seperti biasa sepanjang tempoh interim Sistem Saraan Malaysia (SSM) sehingga skim baharu yang menyeluruh dirangka kelak.

"Perkara ini dinyatakan sendiri Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ali Hamsa yang menjelaskan kenaikan itu bukan melibatkan sektor awam secara keseluruhannya.

"Namun, kita menyambut baik usaha kerajaan ini kerana prestasi kerja golongan berkenaan akan terjejas sekiranya mereka tidak menerima kenaikan gaji pada tahun depan," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas perasmian Mesyuarat Agung Dwi Tahunan Kesatuan Pekerja-pekerja Lembaga Air Perak (LAP) oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir, di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ali semalam bahawa kerajaan akan mengkaji semula skim gaji penjawat awam termasuk kenaikan tahunan sehingga lima peratus bermula tahun depan.

Kajian itu dibuat bagi membantu penjawat awam menangani masalah kos hidup yang semakin meningkat.

Omar berkata, CUEPACS juga akan mengadakan perbincangan dengan kerajaan berhubung isu itu pada minggu depan.

"Tidak semua penjawat awam akan menerima kenaikan gaji sehingga lima peratus. Kita perlu bincang siapa yang akan dapat maksimum lima peratus dan siapa akan dapat dua peratus," katanya.

Mengulas berhubung kumpulan berkenaan, beliau berkata, mereka terdiri daripada semua peringkat daripada Gred 1 hingga Gred 54 dan ada antara mereka mempunyai tempoh perkhidmatan selama 10 dan 20 tahun lagi.

"Ada yang berkhidmat 10, 15 dan 20 tahun tetapi tidak naik gaji kerana sudah maksimum. Kalau sekarang mereka dapat kenaikan 13 peratus tetapi pada tahun depan sudah maksimum kembali," ujarnya.
-utusan/maa.