Tuesday, April 30, 2013

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012 - Tourism MalaysiaKesatuan Pekerja-pekerja LPPM mengucapkan tahniah kepada semua penerima-penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012. Penerima-penerima dari Kumpulan Sokongan ialah:-

A K Rahmat Bin Kassim - Bah Promosi Domestik
Syafinaz binti Bujang - Bah AUAT
Faharul Radzi Bin Derus - Bah AERO
Azmy Bin Abdul Mutalib - Bah ASEAN
Roniza Binti Hashim - Bah Pengiklanan 
Soraya Binti Md Shahadan - Bah SM&P
Marhafizman Bin Mohamed Daud - Bah ASEAN
Kamal Azam Bin Kamaruddin - TM Kelantan
Nor Ridzwan Bin Mat Nor - Bah Sokongan Promosi
Azura Binti Jani - Pejabat TKP (Perancangan)
Mohd Khairi Bin Ahmad - TM Pulau Pinang
Nornatasha Binti Ahmad - Bah Komunikasi dan Publisiti
Syafikh Errsyam Bin Abu Bakar - Bah Promosi Domestik
Norisyam Bin Odzali - TM Melaka
Noraini Binti Jalikin - TM Melaka
Azrol Bin Ab Rashid - Bah Promosi Domestik
Nur Natasha Binti Berhanuddin - TM Terengganu
Zamsil Ozir Bin Md Zain - Bah Penyelidikan
Christina Kueh Lin Chee - TM Melaka
Yuzi Fasha Idayu Binti Mohamed Yusoff - Bah Penyelidikan
Noor Hasniza Binti Mohd Amin - Bah Penyelidikan
Amalyna Binti Mohd Nizar - TM Melaka
Desforiny Binti Mainir - Bah Kewangan
Mohd Ashraf Bin Harun - Bah ASEAN
Noormazenah Binti Ramli - Bah SM&P
M Krishnavani A/P Muttiah - Bah SM&P
Normaria Binti Md Zain - Bah SM&P
Hairul Azlin Bin Ismail - Bah Kewangan
Suhaini Binti Mat Jamin - Bah Kewangan
Salim Bin Mustafa - Bah Teknologi Maklumat
Janeta Nasip - TM Sabah
Fazli Bin A. Aziz - Bah Promosi Domestik
Norzalizawati Aryani binti Md Tahir - TM Terengganu
Zuraidah Binti Wahab - TM Terengganu
Noor Hafizah Binti Abdul Hamid - Bah Promosi Domestik
Wan Shaiful Niezam Bin Wan Shukry - Bah Sokongan Promosi
Halizah Binti Boiken - Bah ASBA
Noraida Binti Azmi - Bah ASBA
Mohd Faizal Bin Abdul Ghafar - Bah Teknologi Maklumat
Ishan Bin Muslim - Bah SM&P
Ahmad Komari Bin Haji Malek - Bah SM&P
Khuzaid Bin Chik Buang @ Che' Buang - TM Penang
Zul Bin Abdul Khalil - TM Melaka
Abdul Rahim Bin Md Taib - TM Johor
Azmi Bin Omar - Bah SM&P
Jeffrey Rizal Bin Pahazri - Bah Pengiklanan

-Tourism Malaysia.

Monday, April 29, 2013

MATRADE - Jawatan Kosong

Memandangkan taraf perlantikan adalah Kontrak untuk 2 tahun sebelum dipertimbangkan ke jawatan tetap, disarankan pegawai/staff sambilan atau kontrak untuk memohon jawatan yang sesuai.

-www.matrade.gov.my

Friday, April 26, 2013

Hari Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012 & Hari Inovasi 2013

Sukacita dimaklumkan bahawa Tourism Malaysia bersama-sama Kementerian Pelancongan Malaysia akan mengadakan Hari Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012 dan Hari Inovasi 2013 seperti butiran berikut :-

Tarikh                            :         30 April 2013 (Selasa)

Masa                            :         8.00 pagi – 5.00 petang

Tempat                         :         Dewan Serbaguna, KPL

Kod Pakaian               :         Pakaian Pejabat

Sehubungan dengan itu, YBhg.Dato’/Datin/Tuan/Puan dijemput untuk menghadiri majlis ini.  Untuk makluman YBhg.Dato’/Datin/Tuan/Puan  majlis ini akan dirasmikan oleh YB. Dato’ Sri Dr. Ng Yen Yen, Menteri Pelancongan Malaysia. 

Kerjasama dan perhatian dari pihak tuan-puan berhubung perkara ini amatlah dihargai.

Sekian, terima kasih.
  
UNIT PEHUBUNGAN PEKERJA (ER)
BAHAGIAN  SUMBER MANUSIA & PENTADBIRAN
TOURISM MALAYSIA

Monday, April 22, 2013

Sesi Taklimat Lengkap Skim Ex-Gratia (bencana di tempat kerja) pada 23 April 2013 (Selasa)

Salam Sejahtera, Salam 1Malaysia,

Sukacita dimaklumkan bahawa Bahagian Sumber Manusia & Pentadbiran akan mengadakan satu sesi penerangan yang komprehensif berkaitan tatacara permohonan skim Ex-Gratia pada ketetapan di bawah:

Tarikh : 23 April 2013 (Selasa)

Masa : 2.30 petang

Tempat : Bilik Mesyuarat Utama, Aras 3, Tourism Malaysia

Harap maklum bahawa kelulusan skim Ex-Gratia telah didapatkan melalui permohonan Kesatuan kepada Pihak Pengurusan Tertinggi dalam Mesyuarat Bersama Jabatan Bil 3/2012. Skim tersebut merupakan insentif dari kerajaan untuk melilndungi keselamatan kakitangan penjawat awam. Melalui skim tersebut yang berfungsi seumpama insurans yang akan memberi kelayakan kepada pemohon untuk mendapat gantirugi akibat kemalangan di tempat kerja. Pihak Kesatuan berharap agar semua warga kerja Tourism Malaysia khususnya para Ahli Kesatuan akan hadir pada sesi tersebut bagi mengetahui dengan lebih lanjut hak tuan / puan bagi mendapatkan skim berkenaan.

Pada masa yang sama, Kesatuan juga berharap agar para ahli Kesatuan yang akan hadir nanti bersifat pro-aktif dengan memberi soalan-soalan yang berkaitan bagi memudahkan pemahaman berkenaan pemakaian skim Ex-Gratia tersebut. Kami berharap agar perkara ini mendapat perhatian dan minat dari warga Kesatuan sekelian.

Sekian, terima kasih.

Yang DiPertua Kesatuan Pekerja-pekerja LPPM.

60 Minit Bersama Ketua Pengarah (update)


-Tourism Malaysia.


PENANGGUHAN - SESI PERKONGSIAN MAKLUMAT VMY 2014 BERSAMA KETUA PENGARAH (30 APRIL 2013)

Dimaklumkan bahawa sesi tersebut di atas yang sepatutnya diadakan pada 30 April 2013 (3.30 – 4.30 ptg) adalah ditangguhkan kerana Dewan Serbaguna Kementerian Pelancongan digunakan untuk Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (pagi-petang) dan YBhg. Dato’ Ketua Pengarah perlu menghadiri mesyuarat JKTU bersama YB. Menteri Pelancongan pada sebelah petangnya.  Tarikh baru akan dimaklumkan kemudian.  Sekian dimaklumkan, terima kasih.

Human Resource Development (HRD)
Human Resource & Administration Division
Tourism Malaysia.

Friday, April 19, 2013

PM lancar program PPA1MNajib Tun Razak tertarik melihat model Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) pada majlis pecah tanah dan pelancaran PPA1M di Putrajaya, semalam. Turut hadir, Ali Hamsa (kanan) dan Aseh Che Mat (dua, kiri). - BERNAMA

PUTRAJAYA 18 April - Perdana Menteri hari ini menyempurnakan majlis pecah tanah dan melancarkan Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) untuk fasa pertama membabitkan pembinaan sebanyak 1,256 unit rumah di Presint 17 dan 256 unit di Presint 11 di sini.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, rumah yang akan dijual berharga antara RM150,000 dan RM300,000 serta berkeluasan 1,000 hingga 1,500 kaki persegi itu akan dibina dalam beberapa fasa.

Menurut beliau, kediaman itu akan dilengkapi kemudahan tempat letak kereta, surau, dewan serba guna, tadika, taska dan kemudahan sokongan lain.

Tambahnya, rumah yang dijangka siap dalam tempoh 18 bulan itu bukan sahaja selesa dan berkualiti malah penanda arasnya lebih baik berbanding flat badan perumahan dan pembangunan (HDB) di Singapura.

"Kakitangan awam perlu membayar RM2,000 sebagai deposit dan mula membuat bayaran sebaik sahaja berpindah masuk ke rumah itu," katanya dalam majlis itu yang dihadiri lebih 2,000 penjawat awam.

Yang hadir sama, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ali Hamsa; Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Tan Sri Aseh Che Mat; Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Mohamad Zabidi Zainal; Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman dan calon BN Parlimen Putrajaya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Najib berkata, walaupun dari sudut perniagaan terdapat kesukaran untuk pemaju menyediakan rumah berkualiti pada harga rendah, kerajaan mengambil inisiatif memberikan subsidi dalam bentuk tanah serta menjalin kerjasama dengan pihak swasta membina rumah-rumah mampu milik.

Beliau berkata, antara syarat dikenakan untuk membeli rumah PPA1M ialah pendapatan isi rumah bulanan tidak melebihi RM8,000, terbuka kepada anggota perkhidmatan awam dan badan-badan berkanun serta tidak diisytiharkan muflis.

Tambahnya, keutamaan juga diberikan kepada yang bekerja di Putrajaya selain boleh dijual selepas 10 tahun manakala pemilihan dibuat secara cabutan undi.

"Sebagai kerajaan kita mesti bersikap rendah diri, era kerajaan mengetahui segala-galanya sudah berakhir, namun denyut nadi rakyat dapat saya rasai semasa bersembang-sembang dengan mereka dan saya dapati mereka sangat berkehendakkan rumah," katanya.

Menurut Najib, inisiatif terbaharu kerajaan itu bukan dibuat kerana belas kasihan sebaliknya atas dasar Putrajaya merupakan pusat pentadbiran negara sekali gus mencerminkan penjawat awam sentiasa bersama-sama kerajaan hari ini.
-utusan/aa.

Thursday, April 18, 2013

Najib launches affordable housing for Putrajaya civil servants


Interested house buyers looking at a mock-up model during the launch of the 1Malaysia Civil Servants Housing Programme in Putrajaya. - Bernama


PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak launched the 1Malaysia Civil Servants Housing Programme with houses priced between RM150,000 and RM300,000 here on Thursday.

A total of 10,336 units of between 1,000 sq ft and 1,500 sq ft will be built in several phases.

Najib said the first phase would be located in Precinct 11 and Precinct 17 and were expected to be compeleted in 18 months.

"The houses are not only affordable but of good quality.

"Civil servants need to pay RM2,000 as deposit and begin the repayment especially only when they move in," he said at the launching of the programme here on Thursday.
-thestar online/aa.

http://www.ppj.gov.my/portal/page?_pageid=311,1&_dad=portal&_schema=PORTAL#1238

Monday, April 15, 2013

GE13: Those who need to travel should also get the following day off, says Cuepacs


KUALA LUMPUR: Civil servants who are rostered to work on polling day on May 5, or have to travel a distance to vote, should be given the day off, said Cuepacs president Datuk Omar Osman.
He said those who needed to travel should also get the following day off.
“This is because it will be difficult for them to return the same evening, especially if they are working the night shift.
“We are concerned that they might not travel far to vote if there is no day off,” he said after chairing Cuepacs' special congress meeting here yesterday.
Omar also urged civil servants to not be involved in “trouble-making”, especially on polling day, adding that disciplinary action could be taken against them.
“It is up to civil servants who they want to vote for but we have advised them not to be involved in provocation or (partake in) political agendas,” he added.
He stressed that Cuepacs members would not be candidates, adding that the umbrella body for civil servants fully supported the ruling Government as many of its requests had been fulfilled.
Omar also announced that the Labour Day celebrations would be held on May 1 at Nilai Indoor Stadium in Negri Sembilan.
“This year's Labour Day celebrations will be extra special as it will be held close to the general election.
“We will also update civil servants on the latest regarding the SST (Transformative Remuneration System) and on the early annual increments announced in March,'' he said, adding that he would meet the Prime Minister and Chief Secretary to the Government to get an update from them.
Civil servants would see various initiatives being implemented under the SST, including the restructuring of pay packages for civil servants with static salaries, fast-track promotions and a review of 81 service schemes.
They are also expected to receive increments of between RM80 and RM320 in July, a move which would cost the Government some RM1.5bil.
Of the 81 schemes, Omar asked for several to be implemented first, including revised salaries for the police, army, customs, immigration and prisons personnel.
-thestar/aa.

Tuesday, April 9, 2013

Civil servants to enjoy 1Malaysia Civil Servants Housing soon


Chief Secretary to the Government Datuk Seri Dr Ali Hamsa.Chief Secretary to the Government Datuk Seri Dr Ali Hamsa.
JOHOR BARU: Civil servants will soon get to enjoy the 1Malaysia Civil Servants Housing (PPA1M), based on the affordable housing scheme built on government land, priced at 20-30 percent lower than the market rate.
Chief Secretary to the Government Datuk Seri Dr Ali Hamsa said a pilot project with 10,000 units of houses would be built in Putrajaya, and launched by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak soon.
"We will look for suitable government-owned land in other towns, including Johor Baru, for the purpose," he said. He was speaking at a Session with Civil Servants in Johor at Pusat Islam here on Tuesday.
The move to launch PPA1M was aimed at helping to overcome the burden of civil servants to buy houses in major towns, which have gone beyond their affordability.
"The price of affordable houses offered will be in the range of RM150,000 to RM300,000, with built-up area of between 1,000 to 1,500 sq ft, as well as other basic facilities," said Ali.
He hoped it would lighten the burden of the civil servants who had provided the best service, and be an incentive for them to work even harder.
On the fate of contract workers in the National Unity and Integration Department, under the rural and regional development and information communication and culture ministries, totalling nearly 50,000 people, he said the Government had agreed to extend their contracts to Dec 31, for another year.
In the meantime, a comprehensive study would be carried out on their position by a committee before being tabled to the Government.
- Bernama/star.

Wednesday, April 3, 2013

Tabung Wira Lahad Datu Cheque Presentation


The ministry of Tourism Malaysia (MOTOUR) today has come forward to play its part by providing assistance through Tabung Wira Lahad Datu Media Prima in appreciation of the efforts made by our nation's security forces.

Minister of Tourism, Dato' Sri Dr Ng Yen Yen presented a cheque of RM6,000.00 to Media Prima Business Times Managing Editor, Mr. Mustapha Kamil, in Putrajaya. The contribution is a joint-collection by the staff of MOTOUR, Tourism Malaysia and MATIC.
-Tourism Malaysia ~ Cuti-cuti 1Malaysia facebook.

Parlimen bubar, PRU-13 dalam tempoh 60 hari

KUALA LUMPUR 3 April - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini membubarkan Parlimen bagi membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) diadakan dalam tempoh 60 hari.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri dalam ucapan khasnya yang disiarkan secara langsung menerusi televisyen dari pejabatnya, di sini hari ini.
-utusan.