Tuesday, September 29, 2015

Penjawat Awam Perlu Jana Idea Inovasi Untuk Kualiti Perkhidmatan - Entulu

PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) -- Penjawat awam perlu berkongsi, menjana dan menghasilkan idea inovasi dan kreatif bagi menambah baik kualiti perkhidmatan awam serta menjadikannya sebagai titik tambah dalam mencapai visi transformasi negara, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Belaun.

Beliau berkata ketua jabatan pula perlu lebih kreatif dalam menyediakan pelbagai platform untuk menjana idea baharu yang sesuai dengan semua lapisan penjawat awam supaya mereka secara sukarela mengusahakan sesuatu pembaharuan dalam memudahkan tugas masing-masing.

Katanya, antara pendekatan yang boleh diusahakan ketua jabatan ialah mengadakan sesi percambahan idea, memberi insentif dalam bentuk kewangan dan bukan kewangan serta menyediakan peluang kepada warga organisasi untuk menyertai latihan yang relevan bagi mempertingkatkan kemahiran.

"Dengan ini, ekosistem inovasi yang positif dapat diwujudkan dengan lebih berkesan di tempat kerja," katanya ketika berucap pada majlis Hari Inovasi dan Kecemerlangan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini, Selasa.

Sambutan Hari Inovasi dan Kecemerlangan kali ini memberi tumpuan kepada usaha menyemarakkan pembudayaan inovasi dan kecemerlangan dalam kalangan warga JPM ke arah menjadikan perkhidmatan awam Malaysia disegani di persada antarabangsa selaras dengan tema, 'Kecemerlangan Inovasi, Merentas Globalisasi.'

Anugerah Jabatan Paling Inovatif dimenangi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan yang berjaya menubuhkan pusat rawatan katarak di Selayang yang berjaya mengurangkan tempoh menunggu pembedahan untuk pesakit katarak di Hospital Selayang dari enam bulan kepada dua minggu.

Sementara seorang pemenang Pingat Perkhidmatan Cemerlang, S. Karunanithy, 48 dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berkata, pingat berkenaan akan memberikan beliau lebih motivasi untuk menyumbang kepada program kemasyarakatan.

Hari Inovasi dan Kecemerlangan JPM 2015 dianjurkan untuk memberi pengiktirafan kepada jabatan dan agensi di bawah JPM yang mencapai kecemerlangan dalam pelbagai bidang termasuk pengurusan, penghayatan inovasi, sosial serta sukan.

-Bernama.

Sunday, September 27, 2015

27 September is World Tourism Day!


Every time we travel, for whatever reason, we are part of a global movement; a movement that has the power to drive inclusive development, create jobs and build the sustainable societies we want for our future; a movement that builds mutual understanding and can help us safeguard our shared natural and cultural heritage.
This year on 27 September, we want you to talk Tourism. Help us raise awareness of the important impact tourism has on countries and communities around the world and its potential as a force for good, creating a better world for all.
#1billiontourists #WTD2015
Celebrated each year on 27 September, the purpose of World Tourism Day is to foster awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value. The event seeks to address global challenges outlined by the United Nations Millennium Development Goals (MDGs) and to highlight the contribution the tourism sector can make in reaching these goals.
-UNWTO.

Friday, September 11, 2015

Bajet 2016: Cuepacs Mahu Kerajaan Timbang Tiga Bulan Bonus

KUALA LUMPUR, 11 Sept (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berharap kerajaan dapat mempertimbangkan pemberian bonus sebanyak tiga bulan kepada penjawat awam pada pembentangan Bajet 2016 bulan depan.

Setiausaha Agung Cuepacs Datuk Lok Yim Pheng berkata, permintaan berkenaan dibuat bagi membantu meringankan beban penjawat awam yang berhadapan dengan kos sara hidup yang tinggi pada masa ini.

"Kita bukanlah minta kerajaan bagi sekali gus bonus tiga bulan itu, beri secara berperingkat pun tidak mengapa kerana kita faham keadaan kerajaan," katanya kepada Bernama di sini Jumaat.

Beliau berkata permintaan bonus itu juga adalah sebagai menghargai jasa penjawat awam yang telah menunjukkan prestasi perkhidmatan yang baik selama ini.

"Selain itu apabila mendapat bonus, mereka akan berbelanja dan sekali gus akan merancakkan lagi ekonomi negara," katanya.

Lok berkata, Cuepacs juga mahu kerajaan menyemak semula dan melakukan penambahbaikan 252 skim gaji dan elaun penjawat awam bagi mengurangkan bebanan mereka dalam keadaan ekonomi tidak menentu kini.

Beliau berkata perhatian sewajarnya perlu diberikan kerana ia merupakan harapan kepada 1.6 juta penjawat awam di negara ini.

"Mana-mana skim perkhidmatan yang dianggap kritikal seperti pembantu tadbir dan badan beruniform, sudah lima hingga enam tahun tidak disemak, perlu diberi perhatian... kerajaan perlu beri keutamaan kepada mereka yang berpendapatan rendah," katanya.

Lok berkata antara penambahbaikan yang boleh dilakukan ialah dengan memberi kenaikan gred berdasarkan pengalaman dan kepakaran kakitangan yang telah berkhidmat dalam tempoh yang lama.

"Walaupun mereka hanya memiliki kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), ia boleh diiktiraf berdasarkan pengalaman dan kepakaran bagi membolehkan mereka menerima kenaikan gred.

"Kerajaan juga mungkin perlu menyediakan lebih peruntukan untuk peluang latihan bagi meningkatkan lagi kemahiran dan kepakaran mereka," katanya.

-Bernama.

Friday, September 4, 2015

Mesyuarat Agung Kesatuan Pekerja – Pekerja LPPM 2015

Salam Sejahtera dan Salam Sehati Sejiwa

Y.Bhg. Datuk/Dato’/Datin/Tuan/Puan

Di maklumkan bahawa Mesyuarat Agung Kesatuan Pekerja – Pekerja LPPM akan diadakan pada 1 Oktober 2015 (Khamis) bertempat di Dewan Serbaguna, KPK.

Oleh itu kepada semua ahli kesatuan yang mempunyai usul/cadangan serta pendapat bolehlah email kepada saya haslina@tourism.gov.my pada atau sebelum 28 September 2015 (Isnin) untuk dibincangkan semasa Mesyuarat Agung berlangsung.

Semua warga ahli Kesatuan dan kepada yang berminat untuk menjadi ahli kesatuan di jemput hadir semasa mesyuarat agung kali ke 36 berlangsung.

Sekian terima kasih.

BERSATU KITA TEGUH BERCERAI KITA ROBOH

HASLINA HASSAN
SETIAUSAHA
KESATUAN PEKERJA - PEKERJA LPPM

Wednesday, September 2, 2015

Cuepacs Mahu Kerajaan Beri Perhatian Terhadap Penambahbaikan 252 Skim Perkhidmatan

SANDAKAN, 1 Sept (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mahu kerajaan memberi perhatian sewajarnya ke atas penambahbaikkan 252 skim perkhidmatan awam.

Timbalan Presidennya Zainal Ismail berkata pelaksanaan skim tersebut sepertimana diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Bajet 2015, merupakan harapan kepada 1.6 juta penjawat awam di negara ini.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Kepenggunaan dan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) di sini Selasa, Zainal berkata pihaknya juga memohon agar kerajaan mengkaji semula peruntukan bahagian pinjaman perumahan.

"Ini penting agar kakitangan awam dapat memiliki rumah sendiri melalui projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA). Kita juga harap kerajaan dapat mengurangkan harga rumah pada kadar RM150,000 ke bawah bagi keluasan 1,000 kaki persegi untuk keselesaan rakyat," katanya.

Sementara itu, beliau berkata kerajaan perlu memberi latihan kemahiran tinggi dan peluang pendidikan kepada penjawat awam bagi menghasilkan pekerja yang berkualiti.

Mengenai GST, Zainal berkata CUEPACS meminta agar empat golongan iaitu warga emas, orang kurang upaya, kanak-kanak dan kumpulan pelaksana yang berpendapatan kurang daripada RM5,000 dikecualikan daripada cukai itu.

-Bernama.