Tuesday, November 15, 2016

Penjawat Awam Ubah Cara Bekerja, Interaksi Rakyat Seiring Teknologi - Ali Hamsa

Tan Sri Dr Ali Hamsa tertarik dengan pakaian celoreng Jabatan Bomba dan Penyelamat
pada majlis Pengiktirafan Persada Inovasi PerKhidmatan Awam 2016
di Pusat Pameran Antarabangsa Melaka pada Selasa

MELAKA, 15 Nov (Bernama) -- Penjawat awam perlu mengambil peluang untuk melakukan perubahan terhadap cara bekerja dan berinteraksi dengan rakyat seiring dengan perkembangan teknologi terkini, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Beliau berkata penjawat awam perlu melakukan anjakan paradigma bagi memenuhi ekspektasi rakyat yang jauh berbeza berbanding masa dahulu dengan membudayakan inovasi melalui penyampaian perkhidmatan awam hari ini.

"Sehubungan itu, kita perlu lebih peka dan responsif dengan keperluan rakyat kerana tidak ada gunanya jika idea berinovasi yang dicetuskan tidak sesuai ataupun tidak dikomersialkan selaras dengan kehendak pelanggan kita.

"Selain itu, penyampaian perkhidmatan awam berdasarkan kepada inovasi dan kreativiti kini bukan lagi satu pilihan malah menjadi keperluan kerana kemampuan dan kapasiti negara dalam berinovasi merupakan pemacu pertumbuhan ekonomi dan kemakmuran negara," katanya.

Beliau berucap merasmikan Majlis Pengiktirafan Persada Inovasi Perkhidmatan Awam (MPIPA) 2016 di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal dan Ketua Pengarah MAMPU Datuk Seri Zainal Rahim Seman.

Majlis yang bertemakan 'Inovasi Diperkasa, Komersialisasi Dipersada' selaras dengan penekanan Rancangan Malaysia Kesebelas iaitu merekayasa pertumbuhan ekonomi melalui inovasi termasuk Ekonomi Keperluan Rakyat.

Ali berkata impak inovasi yang diharapkan memberi kemakmuran kepada rakyat hanya akan berlaku sekiranya inisiatif inovasi berkenaan dapat dikomersialkan dan disebarkan bagi meningkatkan lagi kualiti penyampaian perkhidmatan terutamanya sektor awam.

"Perkhidmatan awam pada hari ini dilihat menghadapi keadaan yang sentiasa berubah dan di luar jangkaan selain tuntutan daripada rakyat supaya urusan kerajaan tidak lagi seperti kebiasaan.

"Namun, pihak kerajaan sentiasa komited dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat menerusi pendekatan kreatif, memudahkan dan kos efektif," katanya.

Dalam sidang akhbar selepas majlis itu, Ali berkata penjawat awam yang menyertai perhimpunan haram akan dikenakan tindakan mengikut peruntukan peraturan dan undang-undang sedia ada.

"Saya menyeru kepada penjawat awam supaya jangan menyertai perhimpunan atau perkara seperti itu kerana sekiranya terdapat laporan maka mereka akan dikenakan tindakan tatatertib," katanya.

-Bernama.

Sunday, November 6, 2016

Ahli Jawatankuasa Kesatuan Bertemu Ketua Pengarah LPPM

01 November 2016 sesi suaikenal AJK baru bersama Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Seri Mirza Mohammad Taiyab Beg. Tterima kasih kerana meluangkan masa bersama Exco2 Kesatuan Pekerja-Pekerja Lppm.

1. Muhammad Khairul Azhar b. Jamil..Presiden
2. Nasrul Hadi b. Menan...Naib Presiden
3. Haslina B. HJ Hassan...Setiausaha
4. Na Anzalna b. Mohd Rasid...Penolong Setiausaha
5. Jailis b. Mojukin...Bendahari
6. Zaleha b. Shaari...AJK
7. Aslina b. Abd Hadi...AJK
8. Mat Yusuf b. Che Nam...AJK
9. Roslan b. Abd Rahim...AJK
10. Nor Ridzwan b. Mat Nor...AJK
11. Mohd Sharmi b. Mohd Sekeri...AJK
12. Shahrul Nizam b. Ismail...AJK


-kesatuan pekerja-pekerja lppm.